Statsbudsjettet 2017:

Her er åtte ting du trenger å vite om budsjettenigheten

Det ble sent og løsning i siste sekund. Her er åtte ting du kan ta med deg fra budsjettenigheten.

Statsminister Erna Solberg kikker bort på finansminister og FrP-leder Siv Jensen under en pressekonferanse om neste års statsbudsjett i møtelokalene til ASKO i Oslo lørdag kveld.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Saken oppdateres.

 1. Det viktigste: Det blir et statsbudsjett i 2017. Statsminister Erna Solberg slapp å tvinge sine budsjettvenner med kabinettsspørsmål, og får holde nyttåstalen i år også.
   
 2. Ble det et grønt skifte? Nei. Ble det et grønnere budsjett? Ja. Budsjettavtalen gir 5,3 milliarder til klima og miljø. Men bortsett fra «litt innenfor bilområdet», som Venstre formulerer det, er det minimal grønn skatteveksling.
   
 3. Ble det mer utslippskutt i 2017 slik Venstre krevde? Ja, 662 500 tonn. Det er betydelig mer enn regjeringens opplegg (Cicero: 89 000 tonn), og faktisk muligens mer enn det Venstre selv foreslo i sitt alternative budsjett (Cicero: 350 000 tonn).
   
 4. Fikk KrF noen «sølvpenger» til hjertesakene sine? Åjada. 1,7 milliarder til ulike familie- og velferdstiltak som økt lærertetthet, økt kontantstøtte, økt engangsstøtte ved fødsel og adopsjon og mer til minstepensjonistene. Blant annet.
   
 5. Ble bilpakken låst opp: Nei, Frp holdt stand. Men den ble litt skrudd på. Og det skjedde ting på utsiden av pakken som definitivt vil påvirke bilistene i 2017 og årene som kommer.
   
 6. Ble det noe mer til studentene: Jepp. Ordningen med 11 måneders studiefinansiering settes i gang fra juni 2017.
   
 7. Ble det penger til landslinje for friidrett på Steinkjer? Ja. Pluss 2 700 000 kroner.
   
 8. Er det bare fryd og gammen i det borgerlige samarbeidet nå? Nei, her må det nok slikkes noen sår.

Klikk her for å lese flere saker om statsbudsjettet.

Følg Adresseavisen på Facebook , Instagram og Twitter .

På forsiden nå