Støre inviterte Adresseavisen til Stjørdal i forrige uke for å fortelle om Trøndelag som «en vekstmotor for Norge».

Siden den tid har det vært dramatiske dager for hans parti, etter at Rune Olsø trakk seg som toppkandidat for Sør-Trøndelag Ap - og samtidig ble hele valget av et samlet Trøndelag Ap-styre utsatt.

Lørdag er Støre tilbake på Hell for å tale for medlemmer og tillitsvalgte i det første felles årsmøtet for de to fylkeslagene. Prosessen med å slå sammen Trøndelag har hatt betydelig mindre legitimitet i Nord-Trøndelag enn i sørfylket.

- Hva tenker du om at så å si hele det nye Trøndelag ligger an til å ledes av menn fra Sør-Trøndelag, som fylkesrådmann, fylkesmann etc. Burde det være en likevekt rundt hvor maktfolkene er fra?

- Denne regionen utmerker seg med fantastisk dyktige kvinner, som lederne i Trondheim og i Nord-Trøndelag, som har vært med på å fremme denne prosessen (ordfører Rita Ottervik og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik, journ.anm.). Man skal dele på oppgaver og sikre legitimitet. Inntrykket jeg har fra prosessen i Trøndelag, er at de har brukt mye tid på dette. Og så får jeg håpe at det gjenspeiler realitetene når Trøndelag står der, sier Støre.

Les om den siste glad-målingen for Ap i Trøndelag.

- Trøndelag viser vei

Støre peker på Trøndelag som en modell for en god regionreform.

- Det står i sterk kontrast til tegning på ark på et bakrom, slik som regjeringa gjør når de tvinger frem et kart med ti, elleve regioner. Også her viser Trøndelag vei, sier Støre.

Les også: Regjeringen sier ja til Ocean Space Centre

Han ser for seg Trøndelag som et viktig sentrum for havstrategien til Ap, inkludert rollen til Ocean Space Centre. For noen uker siden la Erna Solberg (H) frem sin havstrategi, der regjeringen lovet å legge planene for senteret frem for Stortinget så raskt som mulig. Trond Giske er ikke imponert, og mener regjeringen har somlet i fire år.

- Så dere lover startbevilgning?

- Vårt mål er å bygge senteret, ja, sier Giske.

- Regjeringen har løftet 20 milliarder ut over flere år i skattekutt. Dette er et av områdene vi vil prioritere med de pengene. Jeg har en sterk ambisjon om å lykkes i Trøndelag innen flere områder som berører hav: Det ene er å bygge Ocean Space Center, det andre er at vi kan gi en tydelig støtte til havfagmiljøene i Trøndelag, NTNU, Sintef og næringslivet, for å bidra til et verdiskapningsprogram for hav, sier Støre.

Støre på Hell: Sammen med de regionale og lokale Ap-topnnene ville han legge frem sine visjoner.

- Papir-«go» til campus

I september 2015 besluttet dagens regjering å samle NTNU-campus på ett sted, noe som vil kunne koste opp mot 10 milliarder kroner. Midlene er ikke bevilget ennå.

- Regjeringen har hatt full stopp innen utbygging av universitetssektoren. Når man kommer i gang med campus her, er det en lang kø med andre urealiserte prosjekter. Det er alvorlig, sier Giske.

- Men den sittende regjeringen har i alle fall gitt klarsignal?

- Med all respekt å melde, denne regjeringens «go», det er et papir-«go», sier Støre.

Ordfører Rita Ottervik griper ordet:

- Det er et ja til prinsippet, det er ingen økonomisk avklaring. Det er det viktigste: Hvor stort og hvor fort kan det skje, sier Ottervik.

- Og avklaringene vil dere gi?

- Ja, sier Giske.

Nye oppgaver til regionen

Når Trøndelag nå blir ett, er det mange som etterlyser en bedre plan for statlige arbeidsplasser enn det som finnes nå.

- Dette er viktige spørsmål, og regionreformen tar ikke stilling til hvordan den regionale staten tar form. Hvis vi overtar til høsten, må vi snu på retningen og se på oppgavene, sier Støre.

En arbeidsgruppe fra Ap har pekt på nye oppgaver for regionene, blant annet innen samferdsel, næringspolitikk og planmyndighet. Eksempelvis mener de noen av Fylkesmannens og Imdis oppgaver kan overføres. Når det gjelder kommunereform, har Ap sagt at de vil åpne for å gå tilbake på tvangsvedtak. I Trøndelag gjelder det i så fall Ørland og Bjugn, samt Leka, Vikna og Nærøy.

- Flere advarer mot kaos dersom dere virkelig åpner for reversering?

- De som blir tvunget, får mulighet til å tenke gjennom sin situasjon. Hvis de ønsker reversering, tilbyr vi det, sier Støre.

Vil ruste opp fylkesveiene

Ap-toppene vil også fortelle om opprusting av fylkesveinettet. Trøndelag blir største veieier i Norge etter staten med 6000 kilometer vei, og Ap prioriterer i alternativt budsjett 2017 én milliard kroner mer til fylkeskommunene, i tillegg til 100 millioner kroner til skredsikring av fylkesveier. De vil også ha frem de 200 millioner ekstra regionale utviklingskronene.

Nylig presenterte Adresseavisen en måling som gir Ap to nye mandater.

- Vi lover Jonas å avgjøre regjeringsvalget her i Trøndelag, sier Giske.

Støre, som nettopp har vært på Støre gård i Skogn hvor hans tippoldefar ble født, er glad for lovnadene.

- I dag har jeg funnet igjen røttene mine. Nå er jeg ikke lenger skaptrønder, jeg har kommet ut, sier Støre.

- Var Tore på sporet med? spør Ottervik, og høster latter blant Ap-toppene på Hell.

Jonas Gahr Støre, Trond Giske og Tore O. Sandvik ser for seg Trøndelag som en vekstmotor for hele Norge.