- Dette er et alvorlig angrep på demokratiet

Demokratene i Norge vil politianmelde det de mener er valgsabotasje.

Demokratene i Norge og Demokratene krangler om hvorvidt disse to logoene forvirrer velgerne. 

Saken oppdateres.

Partiet mener reagerer kraftig på at en Facebook-side bruker en logo som er svært lik den de selv bruker. På siden oppfordres Demokratene-sympatisører om å heller stemme Frp ved årets valg.

Kristian Kahrs, førstekandidat i Sør-Trøndelag for Demokratene i Norge, forteller at han har blitt kontaktet av flere som tror at det er partiet hans som står bak oppfordringen på Facebook.

- Vi ville selvsagt aldri oppfordret noen til å stemme på Frp i stedet for på oss. Dette er et angrep på demokratiet. Jeg har nesten ikke ord. Det er valgsabotasje fra folk som ikke respekterer demokratiske spilleregler, sier Kahrs

Han sier at partiet vil anmelde forholdet etter at valgkampen er gjennomført.

Er du usikker på hvem du skal stemme på? Prøv vår valgomat!

- Helt forskjellige

Kim Steinar Kjærner-Strømberg leder et nystiftet parti som heter Demokratene, og som står bak den omdiskuterte Facebook-siden. Han mener Kahrs snur problemet på hodet, og tilbakeviser påstandene om sabotasje og forfalskning.

- Dersom det er noen som forfalsker noe, så er det dem. Det er de som bruker vårt navn, ikke omvendt. De heter Demokratene i Norge, men kaller seg konsekvent Demokratene, som er navnet vårt, sier han.

- Logoen dere bruker på Facebook, den er svært lik logoen til Demokratene i Norge?

- Jeg syns ikke den ligner i det hele tatt. Dersom du ser nøye på dem er de helt forskjellige.

LES MER: Støre, Listhaug og Solberg reagerte på valgkampvideo - nå er den slettet

Omstridt valg

Bråket har sin rot i flere år gamle stridigheter i og rundt det høyrepopulistiske partiet. Demokratene ble stiftet i 2002 av et knippe utbrytere fra Fremskrittspartiet, blant annet Vidar Kleppe.

I 2010 måtte partiet skifte navn fra Demokratene til Demokratene i Norge. Årsaken var det dårlige resultatet i 2009-valget.

- Vi fikk ikke 5000 tusen stemmer på landsbasis eller 500 i et enkeltfylke, som var og er kravet for å beholde registreringen som et riksdekkende parti. Så da måtte vi samle 5000 nye underskrifter, men vi kunne da ikke bruke navnet Demokratene igjen, forteller Vidar Kleppe, som ledet partiet de ti første årene.

I 2016 håpet man at den nyvalgte lederen Kim Steinar Kjærner-Strømberg skulle løfte partiet til nye høyder. Kun to uker etter årsmøtet publiserte Morgenbladet en artikkel om Kjerner-Strømberg med tittelen «Bløffet seg til partilederjobb», og da startet bråket for alvor.

KOMMENTAR: Velgerne kan bli valgets største tapere

Ny leder

Gjennom det neste året kjempet to ulike fløyer i partiet om hvem som egentlig var den korrekt valgte lederen. Valget av Kjerner-Strømberg ble aldri formelt godkjent. Møter, valg og flere runder i Partilovnemda endte til slutt med at Makvan Kasheikal ble valgt til ny leder i februar 2017.

I mellomtiden hadde Kim Steinar Kjærner-Strømberg startet et nytt parti, med navnet Demokratene, og nettadressen democratene.no. Demokratene i Norge hadde allerede registrert demokratene.no, skrevet med K.

Det nystartede partiet, som ikke stiller til valg i år, har en Facebook-side som heter realdemokratene. Siden bruker en logo som ligner logoen til Demokratene i Norge.

På Facebook-siden sin kommer de med det de kaller et mobiliseringsvarsel, der de oppfordrer sine medlemmer og sympatisører å stemme på FrP.

LES MER: - Du får det ikke til, ble jeg fortalt. Nå er Hawkie (25) ufør

Avviser sabotasje

Kim Steinar Kjærner-Strømberg avviser at de forvirrer velgerne.

- Er det et mål for dere at folk skal tro at avsenderen av denne kampanjen er Demokratene i Norge?

- Nei. Hadde det vært et mål å sabotere, så hadde vi gjort det på en mer utspekulert måte enn det vi gjør nå, sier Kjærner-Strømberg.

- Hvorfor valgte du i 2016 et partinavn som ligger så tett opptil navnet til et allerede eksisterende parti?

- Jeg syns navnet er fint. Det var vernet frem til 2016, og da det ble ledig tok vi det. Hadde ikke jeg tatt det, så hadde noen andre gjort det. Vi var usikre på om vi kunne beholde det på grunn av navnelikheten, men både Partiregisteret og Partilovnemda har godkjent navnet vårt.

Ikke registrert

Partiregisteret er et register over politiske parti, og hovedformålet er å gi et parti anledning til å skaffe seg enerett til et partinavn. Ved registrering her blir det kontrollert at nye parti ikke har navn som lar seg forveksle med andre parti i registeret.

Partiregisteret avviser påstanden fra Kjærner-Strømberg om at de har godkjent partinavnet.

- Demokratene, hvor Kjaerner-Strømberg er styreleder, er ikke registrert i Partiregisteret. Partiregisteret har per dags dato heller ikke mottatt noen søknad om registrering fra Demokratene, sier presseansvarlig Frode Nordfjellmark i Brønnøysundregistrene, som Partiregisteret er en del av.

Også Partilovnemda tilbakeviser påstanden om at de har godkjent Demokratene-navnet.

- Det foreligger ikke noe parti ved navn Demokratene registrert i Partiregisteret i Brønnøysund – kun Demokratene i Norge. Partilovnemnda forholder seg utelukkende til partier som er registrert i dette registeret, sier sekretariatsleder i nemda, Tor Henriksen.

LES MER: Her gjør innvandringsministeren comeback som lærer

- Har ikke noe å komme med

Kristian Kahrs i Demokratene i Norge mener Kjærner-Strømberg kun er ute etter å skape forvirring.

Kjærner-Strømberg sier at dere konsekvent omtaler dere selv som Demokratene, og ikke Demokratene i Norge, og at det er dere som skaper forvirring?

Han kan si hva han vil, men vi er det eneste Demokratene som kan stille til valg. Når han ikke er registrert i Partiregisteret har han ikke noe å komme med, sier Kahrs.

Første setning i partiprogrammet deres sier «Demokratene er et parti med nasjonalistisk grunnsyn». I hele programmet bruker dere navnet Demokratene i Norge 18 ganger, mens dere skriver Demokratene rundt 800 ganger?

Det kan jeg gjerne endre på i løpet av en halvtime, når jeg har kommet hjem.

- Du kan vel ikke endre partiprogrammet helt på egenhånd?

- Det er ikke en endring av partiprogrammet, det er bare en klargjøring, sier Kahrs.

Les hva rektorer i Trondheim mener om hvilken regjering som best gagner elevene

210 stemmer i 2013

Nå vil han bruke innspurten av valgkampen for å sikre partiet sitt flere stemmer enn de 210 de fikk i Sør-Trøndelag ved forrige stortingsvalg.

- Vi kommer til å bruke de siste 3000 kronene vi har på en målrettet Facebook-kampanje. Budskapet er at jeg er et bedre alternativ enn Frps Sivert Bjørnstad. Det ville aldri falt meg inn å anbefale noen å stemme på han i stedet for meg, sier Kahrs.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå