Kristiansund. Men på fylkesmålingen utført av Respons Analyse for Adresseavisen og Sunnmørsposten denne uken er det Tove-Lise Torve og Arbeiderpartiet som får siste mandatet i Møre og Romsdal. Dette til tross for en tilbakegang på 1,7 prosentpoeng til 23,5 prosent.

- Det går mot en valgthriller i Møre og Romsdal. Min drøm er at Nordmørslista havner på vippen, og at jeg kommer inn på Stortinget og dermed får gjort noe for Nordmøre, sier Steinar Wiik Sørvik. Adresseavisen møter ham på den værbitte benken i gågata i Kristiansund. Nordmørsbenken kalles  den, der den ligger rett foran partikontoret i Kristiansund. I følge fylkesmålingen vil ikke Sørvik komme på Mørebenken på Stortinget, men forbli på Nordmørsbenken i Kristiansund.

- Slike fylkesmålinger fanger ikke opp slike partier som oss, så vi tar disse målingene med ro. Men at det går mot en valgthriller av det sjeldne, det er det liten tvil om, sier Sørvik.

Ap mobliserer for sistemandat

Aps Tove-Lise Torve er enig i at det går mot en valgthriller. - Det ser ut til at det partiet som blir størst i Møre og Romsdal, stikker av med det siste mandatet. Det håper vi selvsagt blir Arbeiderpartiet, sier Tove-Lise Torve, som fikk fornyet i energi i innspurten av valgkampen med den siste målingen.

- Nå mobiliserer vi for fullt de siste dagene. Nå er jeg i Surnadal, hvor jeg skal gå på husbesøk.  Jeg må innrømme at jeg er veldig spent, først og fremst fordi Stortinget trenger ei god og klar stemme på industripolitikk og eldreomsorg – og en ekstra stemme fra Nordmøre, sier Torve.

Senterpartiets Jenny Klinge er sikret plass på Stortinget også i neste periode.

Nordmøre i bakleksa

Nordmørslista stiller egen protestliste foran årets Stortingsvalg fordi de mener at Nordmøres stemmer ikke blir hørt og dermed taper.

- Statlige arbeidsplasser går til Sunnmøre, mens de fylkeskommunale går til Molde. Kristiansund og Nordmøre havner i bakleksa. Bare se hva som skjedde her om dagen da regional- og næringsutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune fikk to fengselssøknader på bordet sitt. Sunndal kommune søkte om støtte til å drive videre sitt utredningsarbeid for et kvinnefengsel, men med en stemmes overvekt ble det i stedet kun gitt støtte til arbeidet med å etablere et nytt soningssenter i Skodje kommune på Sunnmøre. Slik er systemet i dette fylket. Og det er frustrerende. Folk er forbanna.

Les også: Ap ned i Møre og Romsdal, vinner likevel mandat

Erna eller Jonas?

- Hvem velger dere - Erna eller Jonas?

- Vi går til det partiet som vil danne regjering som garanterer videre sykehus i Kristiansund og som gjør noe alvorlig med fordelingspolitikken i Møre og Romsdal, svarer Sørvik.

Nordmørslista gjorde et brakvalg i fylkes- og kommunevalget for to år siden. Først og fremst på grunn av stort engasjement i sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund, som igjen fyret opp under å løsrive hele eller deler av Nordmøre fra Møre og Romsdal, og gå til Trøndelag. To av Nordmøres elleve kommuner - Halsa og Rindal - blir en del av Trøndelag, mens Eide går til Romsdal. Det blir igjen åtte kommuner i det nordmørske regionrådet.

-Aure går til Trøndelag når tidspunktet er klart. Det samme gjelder for flere andre kommuner, tror jeg. Går Kristiansund nordover vil flere følge etter, det sier seg selv.

Undervurderer frustrasjonen

Det virker som om lufta har gått litt ut av ballongen etter lang sykeshusstrid, som endte med flere nederlag også i rettssystemet. Dette avviser Sørvik, som mener mange undervurderer sinnet og frustrasjonen, spesielt på ytre Nordmøre, og tror Nordmørslista gjør det langt bedre enn hva meningsmålingene fanger opp.

- De fleste som stemmer på oss kommer fra Ap. Tenk hvor skuffet de er når selv Ap-høvdinger som Asbjørn Jordahl sier at han ikke vil stemme Ap i år. Det sier mye, sier Sørvik, som har hatt permisjon fra advokatjobben i flere uker for å drive valgkamp.

- Det har vært hardt arbeid. Mye hardere enn å være advokat, medgir Sørvik.