Valg 2017:

Torbjørn (67) og Elizabeth (70) synes det er for få eldre på Stortinget

Derfor vil de ha inn Per Walseth (69) fra Malvik, Pensjonistpartiets førstekandidat fra Sør-Trøndelag.

På stand i Trondheim står andrekandidat Elizabeth Berg Moan og Torbjørn Kvam, som har vært aktive under årets valgkamp for Pensjonistpartiet. 

Saken oppdateres.

Det skal bli ganske vanskelig å få 69-åringen inn på Løvebakken, for sist Adresseavisen hadde partibarometer for Sør-Trøndelag kom de ikke engang med under gruppen «andre partier». I juni-barometeret ble de imidlertid målt til 2 prosent i Sør-Trøndelag, dog med en stor feilmargin.

Per Walseth (69) fra Malvik er førstekandidaten til partiet. På stand i Trondheim står andrekandidat Elizabeth Berg Moan og Torbjørn Kvam, som har vært aktive under årets valgkamp.

- Alle partier har nominerte ungdomskandidater, men det finnes ikke én seniorrepresentant på listene. Gjennomsnittsalderen på Stortinget ligger på 46 år. Det er de yngre og dem i mellomgruppene som er representert – ikke pensjonistene, sier Kvam.

Les kommentaren: Jakten på et regjeringssmørbrød - Pensjonistpartiet er gammelost eller en finere blåmuggost

- Trenger seniorkandidater

Han sier alle partier, i alle fall når det er valgkamp, er opptatt av en eldreomsorg av høy kvalitet.

- Men at dette omsettes i praksis, er vi mer i tvil om. Pensjonistene utgjør 24 prosent av befolkningen i Norge i dag. Da er det rart at det ikke er egne seniorkandidater på listene. Vi sørger alltid for at barn og unge får sine rettigheter innen oppvekst og skole, men i en velferdsstat som Norge er det en viktig også å ta seg av pensjonister og uføre, mener Kvam.

Han taler varmt for førstekandidaten fra Malvik.

- Han er også opptatt av at eldre ikke skal bli en utgruppe i samfunnet, som de er i ferd med å bli. Eldre og uføre er kommet dårlig ut etter pensjonsreformen fra 2011, som kom i gang i 2015. Det er en arv som Erna Solberg har tatt over fra Jens Stoltenberg. Så ingen av dem er bedre enn den andre. Vi bare påpeker at her er det urimeligheter, sier Kvam.

Les også: En halv million nordmenn går glipp av valgkamp på nett

Var selv ufør

Han mener uføre er den gruppen som har fått «smakt pisken» mest etter reformen, og sier han har selv opplevd det:

- Jeg opplevde at uføretrygden min gikk ned med 1000 kroner netto i måneden over natta da reformen begynte å virke. En kollega av meg gikk ned 2000 kroner. Jeg har vært i kontakt med flere uførepensjonister som er henvist til fattigdom, sier Kvam.

- Har dere noen andre hjertesaker i Pensjonistpartiet?

- At eldre skal ha krav på få sine ytelser fra Nav skrevet ut på papir. Det er ikke alle eldre som er i stand til å håndtere datamaskin. De har ikke syn eller andre forutsetninger for å være på nett hele tiden. Pensjonistpartiet prioriterer alle grupper som stiller med et eller annet sosialt eller økonomisk handikap i samfunnet, avslutter Kvam.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

På forsiden nå