Rett før klokken 00.30 natt til tirsdag kom valgdirektoratet med en oppdatert prognose for valget. Prognosen er basert på foreløpig opptelte stemmer.

Da den første prognosen ble publisert klokken 21, viste den at de borgerlige beholder flertallet i Stortinget. Det svingte frem og tilbake gjennom kvelden etter hvert som stemmene ble talt opp. Rundt klokken 00.30 så det slik ut.

Ap: 27,4 prosent, -3,5 (49 mandater)

Høyre: 25,2 prosent, -1,6 (45 mandater)

Frp: 15,4 prosent, -0,9 (28 mandater)

Sp: 10,5 prosent, + 5,0 (19 mandater)

SV: 5,9 prosent, +1,8 (11 mandater)

KrF: 4,3 prosent, -1,3 (8 mandater)

Venstre: 4,2 prosent, -1,1 (7 mandater)

MDG: 3,1 prosent, +0,3 (1 mandat)

Rødt: 2,3 prosent, +1,2 (1 mandat)

Champagnen på bordet hos Frp

På de borgerlige partienes valgvaker i Trondheim tas valgprognosen naturlig nok imot med stor glede.

Frp holder valgvake på utestedet Fire Fine i Trondheim, og her ble prognosen tatt imot med jubelscener og applaus. Etter hvert kom også champagnen på bordet.

På Høyres valgvake i Trondheim var det var trampeklapp og jubel da resultatene kom, og Høyres Linda Hofstad Helleland omfavnet andrekandidat Mari Holm Lønseth.

Senterpartiet gjør også et kraftig hopp skal vi tro prognosen, selv om de er med i det rødgrønne samarbeidet.

-  Det ser veldig bra ut for oss. Så jeg er glad for helheten, men ikke glad for at prognosene viser borgerlig flertall. Det aller viktigste for oss er et regjeringsskifte, sier Heidi Greni.

- Kvelden er fortsatt ung

Stemningen på Arbeiderpartiets valgvake i byen var i helt motsatt ende av skalaen.

Det gikk et lavt «neeei» gjennom Ap-forsamlingen på Royal Garden i det NRKs valgdagsprognose ble offentliggjort. Jorodd Asphjell konstaterer at det nå er et stykke fram for Ap;

- Men det er ikke avgjort ennå. Vi må følge nøye med på Venstre og De Grønne. Det er ennå mange stemmer som skal telles. Men jeg hadde håpet det skulle være jevnere, ja. Nå kan det likevel bli klart i løpet av natta.

Arbeiderpartiets ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, tror imidlertid ikke løpet er kjørt ennå.

- Dette vil avhenge veldig av om KrF og Venstre faktisk kommer over sperregrensa. Dette er et sperregrensevalg. Og så tror jeg både Ap og SV er målt for lavt. Dette blir fryktelig spennende. Løpet er ikke kjørt. Nå må det telles, sier hun, før det ble satt i gang en bursdagssang for Ottervik, som har bursdag i dag.

Arbeiderpartiets Trond Giske uttaler at han vil vente til flere stemmer er talt opp før han tar valgresultatet inn over seg.

- Kvelden er fortsatt ung, sier Ap-veteranen til de mange journalistene i Folkets Hus i Oslo - som lurer på om det er tid for selvkritikk.

Han vedgår likvel at resultatet fra valgprognosen ikke er godt nok.

- 27,5 er for dårlig for oss om det blir stående. Men nå får vi se på den endelige blokk-fordelingen, sier en smilende, men tydelig skuffet Trond Giske.

- Tror jeg kan være inne

Hos Venstre var stemningen betydelig bedre. Her ble valgprognosen også tatt imot med jubel.

- Jeg har tro på at jeg kan være inne, men det kan skifte fort, sier Venstres stortingskandidat Jon Gunnes.

Miljøpartiet de Grønnes valgvake var imidlertid betydelig mer dempet da prognosen ble lagt fram. En eneste stortingskandidat og 3,3 prosent av stemmene er langt dårligere enn de hadde håpet.

Førstekandidat Gjertrud Berg ønsket Gunnes alt annet enn lykke til fra talerstolen på valgvaken like etter at prognosen ble lagt frem.

- Håper at Venstre ender under sperregrensa. Vi vil ha ny regjering, sa Berg.