llddåp i vente for Aps nye finanssjef Trond Giske

Ap stiller med et helt nytt finanslag når statsbudsjettet legges fram. I spissen står den omstridte nestlederen Trond Giske.

Det har stormet rundt Ap-nestleder Trond Giske i det siste. Torsdag tar han for alvor fatt på jobben som ny finanspolitisk talsperson. Da legges nemlig statsbudsjettet fram.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Han har prioriteringene klare foran budsjettrundene på Stortinget, men vil ikke snakke om alt bråket i Arbeiderpartiet etter det svake valgresultatet.

- Jeg har ikke noen kommentar til det, svarer Giske når NTB spør om de mange karakteristikkene av hans person går inn på ham.

Han vil heller ikke gi noen vurdering av hvordan samarbeidsklimaet innad i Aps stortingsgruppe er for tiden, men nøyer seg med følgende bemerkning:

- Jeg tror de som har sendt oss hit på Stortinget er opptatt av at vi skal gjøre en jobb for dem. Det handler om arbeid, skole, eldreomsorg, rettferdig fordeling, innsats mot klimaendringer, det som gjør Norge bedre. Og det er det vi kommer til å konsentrere oss om.

Les også: Ny rapport varsler om fryktbasert ledelse i Arbeiderpartiet

Nytt lag

Tiden etter valget har gitt det ene oppslaget etter det andre om interne konflikter i Ap. Mye av kritikken, for en stor del framført av anonyme Ap-kilder, har rammet Giske.

Noe av bakgrunnen skyldes at han er blitt partiets nye finanspolitiske talsperson, et verv Marianne Marthinsen gjerne ville fortsette i. Underveis i prosessen valgte Aps to finanspolitiske rådgivere Harald Jacobsen og Maria Walberg å trekke seg.

Nye rådgivere blir Anne Therese Gullberg, som kommer fra jobben som rådgiver for energi- og miljøfraksjonen, og Stig Ove Ølmheim, som har vært fagleder for økonomi ved partikontoret.

- Jeg har veldig flinke folk med meg i finansfraksjonen og i rådgiverkorpset, sier Giske.

I likhet med ham selv er resten av Aps finansfraksjon på i alt fem representanter, helt ny fra forrige periode. Men Giske avviser at alle de nye kostene gjør arbeidet med et alternativ budsjett vanskeligere.

- Vi skal helt sikkert lage et veldig godt budsjett. I år som tidligere er det jo stortingsgruppa som til sjuende og sist bestemmer Arbeiderpartiets viktigste saker i et alternativt budsjett, sier Giske.

Les også: Her skal trøndelagsbenken til Arbeiderpartiet sitte

Prioriteringer

Ap-toppen ser positivt på den nye parlamentariske situasjonen, der regjeringen trenger støtte fra begge samarbeidspartiene KrF og Venstre. I forrige periode var det nok å hente støtte hos det ene.

- Valget har gitt en helt annen åpning for å oppnå politiske resultater. At det nå er flertall for en utvidet pappakvote, viser det. Jeg tror vi vil se mange slike flertall i tiden som kommer. Det lover godt, sier han.

- Torsdag kommer statsbudsjettet. Hva vil du være opptatt av?

- For det første om regjeringen kommer med kraftfulle tiltak mot ledighet, særlig blant ungdom. Vi har fortsatt altfor få i jobb. Så vil vi se på fordelingspolitikken. For Arbeiderpartiet vil det alltid være viktig å jobbe for små forskjeller og rettferdig fordeling, sier han.

- Når det gjelder klimapolitikk, så synes jeg det var en god beskrivelse av utfordringene i trontaledebatten – også fra regjeringspartienes side. Det gjenstår å se om det følges opp av handling, tilføyer han.

Giske vil imidlertid ikke si om valgløftet om økte skatter vil bli fulgt opp fra Aps side.

- Vi kommer ikke til å ha detaljene i vårt alternative budsjett klare i morgen. Men vi har sett hvordan skattekuttene har gagnet de rike, mens folk som sliter, har opplevd velferdskutt. (©NTB)

Les også: Fylkeslederne i Trøndelag med klare svar til Ap sentralt på hvorfor partiet gikk på valgsmell

Dette skal de trønderske stortingsrepresentantene gjøre:

Sør-Trøndelag:

Trond Giske (Ap) – fraksjonsleder i finanskomiteen

Eva Kristin Hansen (Ap) – Stortingets første visepresident og medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen

Sivert Bjørnstad (Frp) – medlem av finanskomiteen.

Heidi Greni (Sp) – medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen.

Mari Holm Lønseth (H) - medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen.

Jorodd Asphjell (A) – medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen.

Lars Haltrekken (SV) – energi og miljøkomiteen

Kirsti Leirtrø (Ap) – medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen

Jon Gunnes (V) – medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen

Guro Angell Gimse (H), vara for Linda Hofstad Helleland (H) – medlem av justiskomiteen

Nord-Trøndelag:

Ingvild Kjerkol (Ap) - fraksjonsleder i helse- og omsorgskomiteen.

Marit Arnstad (Sp) - parlamentarisk leder og medlem av utdanning og forskningskomiteen.

Arild Grande (Ap) - medlem av arbeids- og sosialkomiteen.

Elin Rodum Agdestein (H) – medlem av finanskomiteen.

Andre N. Skjelstad (V) – innpisker og medlem av Næringskomiteen.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå