STATSBUDSJETTET 2018

Med åpen intern skittentøyvask etter valgnederlaget og påstander om autoritær lederstil, har Arbeiderpariets nye finanspolitiske talsmann, nestleder Trond Giske, hatt den verst tenkelig oppladningen til årets statsbudsjettdyst.

Torsdag sto han likevel klar med opposisjons-slegga.

Om regjeringens satsing på alt fra skaping av nye arbeidsplasser til å trygge framtiden for pensjonistene og uføre, var Trond Giske krystallklar:

– Det er knapt merkbart.

Giske tviler likevel på at høsten renner ut i noen budsjettkrise – og avviser at Ap allerede i høst tror at KrF vil la seg lokke til å bryte med de andre ikke-sosialistiske partiene.

- Jeg hører lyden av fire borgerlige partier som blir enige, sier Giske om debatten etter budsjettfremlegelsen i Stortinget.

Gir Giske rett

Både Venstre og KrF tok i bruk den mildeste innestemmen da Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år ble lagt på bordet i går formiddag.

- Et godt utgangspunkt. Venstre skal være konstruktive og bidra til at det blir en budsjettavtale, sier partiets finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

- Vi har som utgangspunkt at vi skal bli enige. Men det er klart at skal Erna fortsette som statsminister, er hun avhengig av at vi blir enige. Vi vil stille tøffe krav og må kunne gå god for helheten, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Skal stå sammen

Både Ropstad og Breivik var onsdag kveld hos finansminister Siv Jensen (Frp) for en egen gjennomgang av budsjettopplegget som ble lagt frem torsdag.

Også i fortsettelsen kommer KrF og Venstre til en viss grad å samordne seg i forhandlingene med regjeringspartiene Høyre og Venstre.

- Selv om Venstre har et eget spor om mulig regjeringsdeltakelse, er det naturlig at vi snakker sammen og samordner oss som under tidligere budsjettrunder, sier Ropstad – og peker på fattigdomstiltak og klima som områder der de to sentrumspartiene kan danne felles front når forhandlingene tar til.

Bedre enn i fjor

De borgerlige samarbeidspartiene kan se tilbake på strevsomme budsjettforhandlinger. Særlig gikk det hardt for seg i fjor, der en enighet drøyde flere uker på overtid.

- Utgangspunktet i år ser mye bedre ut. Jeg kan ikke se noen grunn til at dette ikke skal gå greit i år, sier Breivik.

Breivik mener at budsjettforslaget er godt balansert mot den økonomiske situasjonen med fallende ledighet og stigende optimisme.

- Men det er ting som må på plass. Økt satsing på klima- og miljøtiltak, skole og utdanning. Vi trenger også et bedre budsjett for gründere og nye bedrifter, sier Breivik.

I tvil om Skatteklasse 2

Breivik fastslår at regjeringens nye «Tesla-avgift», redusert avgiftsfritak for tyngre el- og hybridbiler er brudd på bilavgiftsavtalen mellom Regjeringspartiene, Venstre og KrF.

- En ting er avtalebrudd. Et like stort spørsmål er hvor gjennomtenkt dette forslaget er, påpeker Breivik.

Også KrF er kritisk til Tesla-avgiften, men legger ikke skjul på at partiet har en del andre saker som vil ligge fremst på forhandlingsbordet.

- Lærernorm, bistandsmål om 1 prosent, mulighet for å kombinere barnehage og kontantstøtte. Det er mye å ta tak i, sier Ropstad – som understreker at det sitter langt inne for KrF å stille ultimatum.

- Er forslaget om å ta bort Skatteklasse 2 i nærheten av et ultimatum?

- Skatteklasse 2 er en hjertesak for oss. Men det utgjør et proveny på 2–300 millioner kroner. Det vil bli en krevende sak, vi må se på prioriteringene, sier Ropstad – som understreker at KrF vil dekke inn sine krav krone for krone.

Solberg ved godt mot

Reaksjonene fra KrF og Venstre gjorde at statsminister Erna Solberg (H) torsdag ettermiddag vurderte mulighetene som gode for å bli enige når det skal forhandles om statsbudsjettet.

- Jeg vurderer mulighetene som gode for å bli enige. Jeg opplever at det er enighet om at det ikke er tid for å ta de store sprettene i budsjettene i år. Så har alle hjertesaker og ting de vil ha inn. Det skal vi forhandle om, sa Solberg i Stortingets Vandrehall etter budsjettfremlegget torsdag.

Her kan du lese alle sakene som Adresseavisen har prioritert i dekningen av statsbudsjettet.

KrF: Kjell Ingolf Ropstad
Venstre: Terje Breivik