Det skriver AUF-leder Mani Hussaini og generalsekretær, Renate Tårnes i en pressemelding.

I skrivet heter det at AUF ser alvorlig på det som har kommet frem i media og blitt varslet om den senere tiden. De er enig i kritikken som Jonas Gahr Støre har kommet med til sin nestleder Trond Giske, og mener Giskes beklagelse er helt nødvendig. Utover at de har tiltro til at partiledelsen håndterer dette, vil ikke AUF kommentere på enkeltvarsler og enkelthendelser.

Tårnes svarer på ett spørsmål på e-post fra Adresseavisen:

- Mener AUF at saken bør få noen konsekvenser for Giske, og i så fall hvilke?

- All oppførsel som er i strid med våre retningslinjer må få konsekvenser. Jeg har full tillit til at partiledelsen håndterer denne saken på en god måte, skriver Tårnes til Adresseavisen.

Hun vil ikke utdype hva hun mener med «må få konsekvenser».

Vonde opplevelser

Men ungdomspartiet er klar på at de vet at seksuell trakassering forekommer.

«AUF vet at seksuell trakassering forekommer, og at det er medlemmer hos oss som har hatt vonde opplevelser på grunn av stor aldersforskjell og ujevne maktforhold. Det er en problemstilling AUF er bevisst på og har jobbet mye med gjennom mange år. Det gjelder både bevisstgjøring hos våre medlemmer og opp mot partiet, konkrete tiltak for å sørge for at det ikke skal kunne oppstå alvorlige hendelser har blitt tatt.»

De skriver at AUF har retningslinjer som skal sørge for dette, og som jevnlig gjennomgås og diskuteres.

KOMMENTAR OM GISKE-SAKEN: Dørene lukkes

Må varsle

Samtidig er likevel AUF klar på at retningslinjer og rutiner alltid kan bli bedre.

«AUF-ere og unge partimedlemmer skal ikke oppleve utrygghet i sitt engasjement. Det er nødvendig å jobbe for en bedre partikultur, som sikrer dette. Vi må sammen sørge for at ingen havner i situasjoner som er ubehagelige, sørge for at det ikke skal oppstå mer alvorlige hendelser, og for at det føles trygt å varsle dersom det skjer.»

Ap-leder i Trøndelag:- Trygg på at Giske overlever som nestleder gjennom jula

Krafttak

Ungdomspartiet vil at partiet tar et krafttak innad i sin organisasjon, og at temaet seksuell trakassering må på dagsorden i partiorganisasjonen og på fylkespartienes årsmøter.

«Hendelser som har kommet frem som følge av metoo-­kampanjen må resultere i at vi i fellesskap skaper trygge arenaer for våre medlemmer.»

De skriver også at det i politikken er spesielt mange arenaer hvor det er stor aldersforskjell og asymmetriske maktforhold.

«Det er viktig at enkeltpersoner, og organisasjonen som helhet er ekstra bevisst på dette, for å kunne hindre upassende oppførsel og seksuell trakassering.»

PS. Adresseavisen har vært i kontakt med AUF-leder i Trøndelag, Julie Indstad Hole. Hun viser til det AUF sentralt sier.