- Det var rett å gi advarsel (til Trond Giske, journ.anm.) den 21.desember, og vi har jobbet videre med de nye sakene som er kommet inn. I forkant av dette møte var det min tilrådning at han på ubestemt tid ikke er nestleder. Vi skal så raskt det er mulig gjennomgå sakene, og gi Giske og varslerne mulighet til å komme med innsigelser, og deretter komme med vår konklusjon, sier Støre.

Han sier han opplevde full støtte fra sentralstyret for håndteringen.

- Tror på varslerne

Han gjentok det han tidligere har sagt:

- Vi tror på varslerne og vi tror på varslene som kommer, og vi har et ansvar for at den det varsles mot, får lov å gi sin versjon av hva som har skjedd.

Arbeiderpartiets sentralstyre og leder Jonas Gahr Støre møtes i kjølvannet av varslersakene mot nestleder Trond Giske. Foto: Erlend Daae / NTB scanpix

- Jeg håper det kommer noe godt ut av dette, sier han.

Dermed ble det ikke tatt noe klart standpunkt på om Giske kan fortsette som nestleder eller ei.

Dramatisk

Etter dagens fire timer lange dramatiske sentralstyremøte i Arbeiderpartiet møtte partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng pressen klokka 17.15. Det var knyttet mildt sagt stor spenning om hva partiledelsen ville si. En ting var Giskes fremtid, men ikke bare det.

Under møtet leste nemlig nestleder Hadia Tajik høyt fra varslene. Det skapte sterke reaksjoner.

Støre mener informasjon som lekker fra møter som er lukket, er en dårlig ting. Men sa samtidig at det skal være høyt under taket.

- Vi skal behandle varslerne med respekt og mest mulig likt. Det er varslerne som eier sine saker. Hvis andre partifeller får lov til å sitere fra disse sakene er det varslerens rett, sier Støre.

Fikk refs for ordbruk

Trond Giske er anklaget for upassende oppførsel mot kvinner. Mandag ble han fritatt fra vervet som Ap-nestleder på ubestemt tid. Samtidig slo han tilbake mot varslere i et Facebook-innlegg. Giske skrev: «Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider»

Den ordbruken tar Støre avstand fra:

- Ingen av varslene som jeg har mottatt betrakter jeg som falske. Jeg tar avstand fra den ordbruken, for det kan gi inntrykk av at varsler settes i et tvilsomt lys. Det skal være trygt å varsle i Ap, og vi tror på dem som varsler, sier Støre.

– Ingen av varslene vi har fått, anses som falske, sier Jonas Gahr Støre på pressekonferansen. Foto: Kristin Svorte

Stenseng sa senere i pressekonferansen at det har forekommet bekymringsmeldinger som er sjekket ut og funnet som såkalt grunnløse og dermed sjekket ut av saken.

Politisk redaktør Tone Sofie Aglen: Arbeiderpartiet må lære av sitt «annus horribilis»

- Handler om min tillit

Stenseng sa at hun har fått mange varsler, men verken hun eller Støre vil si hvor mange.

- Hvor lenge kan Giske være fratrådt, Støre?

- Når det er på ubestemt tid, og han er valgt til landsmøte april 2019. Jeg konkluderer lenge før det. I tillegg handler det selvfølgelig om tillit, sier Støre.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng opplyser at hun har fått mange varsler, men vil si hvor mange. Foto: Kristin Svorte

- Din tillit?

- Korrekt, svarer Støre.

Taus Tajik

Flere medlemmer av sentralstyret forlot partikontoret etter møtet uten å kommentere saken, blant dem nestleder Hadia Tajik, som altså valgte å lese høyt fra to varsler, i strid med Støres ønske.

Fylkesleder i Aust-Agder Ap, Jon Tore Næss, sier derimot til NTB at han har tillit til Stensengs og Støres håndtering av saken.

Næss ville ikke si om han tror Giske kan komme tilbake som nestleder eller om han fremdeles har tillit til ham etter informasjonen han har fått under møtet.

- Godt og åpent

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen oppsummerte Aps sentralstyremøte som «godt» og «åpent».

Han var mildt sagt lite pratsom da han forlot Aps sentralstyremøte onsdag ettermiddag.

– Det var et godt og åpent møte, og konklusjonen fra sentralstyret ble redegjort av Jonas Gahr Støre, sa Gabrielsen til NRK.

– Utover det har jeg ingen kommentarer, la han til.

Les også: «Jeg hadde håpet vi kunne sette punktum i dag»

Pådriver for likestilling

I en pressemelding som Ap sendte etter møtet står dette:

«Sentralstyret har blitt orientert om håndteringen av varslene mot partiets nestleder Trond Giske, og den videre prosessen.

Sentralstyret støtter at Trond Giske fratrer sitt verv som nestleder på ubestemt tid og understreker betydningen av en rask og forsvarlig prosess og konklusjon.

Sentralstyret understreker at Arbeiderpartiet skal være en pådriver for likestilling og respektfull omgang mellom kvinner og menn på alle nivåer i partiets organisasjon. Det skal være trygt å varsle om seksuell trakassering eller annen utilbørlig opptreden i Arbeiderpartiet.

Sentralstyret har fått forsikringer om at man legger opp til en håndtering av saken som skal ivareta varslerne på en best mulig måte.»

Les mer: - Ikke avdekket noe straffbart

Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng på pressekonferansen etter tirsdagens sentralstyremøte i Arbeiderpartiet, der varslersakene mot nestleder Trond Giske var tema. Foto: Erlend Daae / NTB scanpix