Krf vil skjerpe røykeloven

15 år etter at Kristelig Folkeparti fikk innført røykeforbud inne Norge, mener partiet det er på tide at det også blir ulovlig fyre opp sigarettene utendørs.

Helsepolitisk talsperson for KrF og nestleder i partiet, Olaug Bollestad, mener det er på tide å skjerpe røykeloven.  Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix

Saken oppdateres.

– De plassene hvor ikke-røykerne ikke har mulighet til å gå vekk, der ønsker vi at det skal være røykeforbud, sier nestleder Olaug Bollestad i KrF til TV 2.

Nestlederen i Kristelig Folkeparti, er også leder I Stortingets helsekomité. Hun mener det er på høy tid at dagens forbud mot å røyke innendørs også utvides til å gjelde områder utendørs der ikke-røykere blir utsatt for passiv røyking.

– Det er felles lekeplasser, innganger til stasjonsbygninger, det er innganger til handlesenter, det er innganger til sykehus, det er arenaer hvor man er ute og ikke har en mulighet til å trekke seg vekk. Det er de plassene jeg snakker om, sier Bollestad.

Bollestad mener Norge ikke kan være dårligere enn svenskene. Sveriges sosialminister Annika Strandhäll (S) la fredag fram et forslag der hun går inn for røykeforbud på allmenne møtesteder som uteserveringer, holdeplasser og lekeplasser.

De nye reglene skal etter planen tre i kraft 1. januar 2019. Den svenske regjeringen har som mål at Sverige skal være røykfritt i 2025. På spørsmål om hvorfor regjeringen ikke totalforbyr tobakk, svarer sosialministeren at hun tar ett skritt av gangen.

Fakta om tobakkslovgivning i Norge
  • 1899: Lov om beskyttelse av barn mot bruk av tobakk ga hjemmel for at kommunestyrer kunne forby salg av tobakk til barn under 18 år.
  • 1973: Tobakksskadeloven. Aldersgrensen for kjøp av tobakk ble satt til 16 år. Det ble innført krav om merking av tobakksvarer med advarsel om faren for helseskade. Tobakksreklame ble forbudt, det samme gjaldt tobakksvarer i annonser for andre varer og tjenester.
  • 1995: Aldersgrensen for kjøp av tobakk ble satt til 18 år.
  • 1996: Det ble også forbudt å benytte et merke som hovedsakelig er kjent som et merke for tobakksvare i reklame for andre varer og tjenester.
  • 1988: Tobakksskadeloven fikk bestemmelser om røykeforbud på enkelte steder, populært kalt røykeloven. Disse ble gjort mer omfattende i 1995 og 1997.
  • 2003: Forbud mot røyking innendørs på alle serveringssteder med virkning fra 1. juni 2004.

(Kilde: Store norske leksikon) (©NTB)

På forsiden nå