Rødt, SV, MdG, Senterpartiet og Arbeiderpartiet ba tirsdag formiddag stortingspresident Olemic Thommessen om ta det politisk ansvaret for byggeskandalen på Stortinget – og gå av.

Høyre og Frp forsvarer imidlertid Thommesen, og gjør det klart at de ikke ser noen grunn til at Thommessen må gå som en konsekvens av Stortingets byggeskandale.

- Slik vi ser det i dag, har presidentskapet har et felles ansvar. Det som har skjedd er ikke bra. Men vi har ikke noe grunnlag nå i dag for å si at vi skal bytte ut Olemic, sier parlamentarisk leder for det største regjeringspartiet og Thommessens partikollega, Trond Helleland.

Stortingspresidenten Olemic Thommessen unngikk torsdag å svare direkte på kravene om hans avgang.

- Jeg har merket meg kritikken, Men alt må nå settes inn på å fullføre arbeidet med best mulig kostnadskontroll. Min oppgave er å hale prosjektet i land, sa Thommessen etter debatten tirsdag.

Under press

I redegjørelsen foran et fullsatt Storting kom det frem lite nytt. Thommessen la i all hovedsak skylden for overskridelsene på den nylig avgåtte direktøren i Stortinget, Ida Børresen.

Dette får Venstre til å reise fingeren:

- Når det politiske ansvaret skal tydeliggjøres ytterligere, forutstter jeg at presidentskapet gjør en grundig og nødvendig vurdering, sa Venstres parlamentariske leder Terje Breivik fra stortingets talerstol.

Men når selv regjeringspartiet Venstre nå manøvrerer seg helt bort til kanten av et krav om avgang, nøler fortsatt KrF.

- Vi vil ikke delta på noen polemikk om tilliten til stortingspresidenten. Vi har ikke konkludert enda, sier et åpenbart presset KrF-leder Knut Arild Hareide.

UNDER PRESS: Stortigspresident Olemic Thommessen. Foto: Simen Granviken

Bestemmer seg onsdag  - eller i april

Det var KrF som hjalp regjeringspartiene med det kontroversielle gjenvalget av Thommessen.

Uten KrFs stemmer ville ikke Thommessen blitt gjenvalgt i fjor høst. Han ble gjenvalgt med svært knapt flertall, med 86 mot 80 stemmer.

Hareide vil ikke være tydelig på den videre prosessen rundt KrFs tillitsforhold til den skandaliserte stortingspresidenten.

Allerede ondag skal saken behandles i gruppemøte. Hareide antyder at man må vente på en ny kostnadsberegning av skandalen.

- Presidentskapet har varslet at de vil komme tilbake med en ny kostnadsberegning. Dette er tall vi gjerne vil se, sier Hareide - som mener de nye, sikrede anslagene må være på plass før påske.

Venter ny gigantsmell

Frps mann i finanskomiteen, Sivert Bjørnstad, var den første fra regjeringspartiene som kom med kravet om at stortingspresident Olemic Thommessen burde gå av.

Bjørnstad konstaterer at redegjørelsen ga lite ny informasjon, og ingen informasjon som endrer hans syn på hvorvidt Thommessen bør gå av.

- Lite har endret seg etter redegjørelsen for finanskomiteen i forrige uke. Dette er fortsatt en historie om manglende oppfølging og dårlig styring av et veldig krevende prosjekt, sier Bjørnstad.

Dette får Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til å reagere. Senterpartiet har, i likhet med Bjørnstad, vært tydelige på at byggeskandalen må få en konsekvens for Thommessen.

- Men Bjørnstads parlamentariske leder holder hånda over Thommessen. Frp dobbeltkommuniserer i denne saken, mener Arnstad.

Mer bekymret er hun likevel over signalene om høy risiko for ytterligere overskridelser. Det som skulle være en oppussing til 70 millioner kroner er nå en skandale til 2,3 milliarder kroner.

- Thommessen gjentar at prosjektet ikke er under kontroll. Dette kan vokse seg langt forbi de 2,3 milliardene vi har hørt om til nå. Det er meget bekymringsfylt, fastslår Arnstad.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.