Utsetter «bjørnereservat» i Trøndelag

Miljøvernminister Ola Elvestuen utsetter endringer av forvaltningsplanen for bjørn og jerv i Trøndelag til. De som fryktet at hele fylke skulle ende som «bjørnereservat» puster lettet ut.

En voksen hannbjørn ble skutt fra et helikopter i Meråker 16. april. Bjørnen, som hadde en vekt på mellom 150 og 200 kilo, ble skutt i utmarka sør for E14.  Foto: STATENS NATUROPPSYN

Saken oppdateres.

Samtidig skal Landbruksdirektoratet bidra på lik linje som Miljødirektoratet med faglige innspill til forvaltningsplanene. Også kommunene skal få større innflytelse på rovdyrforvaltningen.

Det kom frem under mandagens pressekonferanse om lisensjakt i vinter.

Det var i sommer miljøvernminister Ola Elvestuen truet med å overstyre den lokale forvaltningsplanen – og åpne nye bjørnearealer i Trøndelag.

- Dette er gledelig. Det blir ingen utvidelser av arealene nå. Involveringen av Landbruksdirektoratet vil vi få en mer likeverdig vekting av næringsinteresser og miljøhensyn i rovdyrforvaltningen, sier Frps Sivert Bjørnstad.

LES MER: Frykter Meråker blir bjørnesone

LES MER: Lar to av tre ulveflokker leve videre

Frykter omkamp

Elvestuen luftet i sommer planer som i praksis ville gjort alt øst for E6 i Trøndelag til en sammenhengende «bjørnesone», fra Stjørdal i sør og nordover.

- Dette er kjerneområdet for trøndersk landbruk. Det skulle bare mangle at disse planene nå legges vekk. Men det er en midlertidighet over dette vi ikke liker – og som gjør at vi også i denne saken må følge Elvestuen nøye fremover, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Hun er kritisk til at Elvestuen ikke med ett ord nevnte at rovviltnemndene og Miljødirektoratet allerede i sommer konkluderte med at konfliktene var for store til en utvidelse.

Bilde av bjørnen som er ute og rusler ved Fossvatna i Meråker 15. april. Denne ble skutt dagen etter. 
        
            (Foto: VILTKAMERA/SNO)

Bilde av bjørnen som er ute og rusler ved Fossvatna i Meråker 15. april. Denne ble skutt dagen etter.  Foto: VILTKAMERA/SNO

På forsiden nå