Abid Raja (V): Det stinker av Frps retorikk

Erna Solberg om Abid Raja: Han tar feil

Venstres Abid Raja kalte Frp-utspill «brun propaganda» og retter skytset mot statsminister Erna Solberg. Nå svarer Solberg: - Han tar feil. Om mitt engasjement og mitt arbeid med integrering.

Abid Raja (V) går for en ny runde regejeringskritikk. Nå er det statsministeren han peker på.  Foto: Junge, Heiko

Saken oppdateres.

- Tar du din del av ansvaret, spør Raja statsminister Erna Solberg i en ny kronikk i Aftenposten.

Etter å ha skapt full splid mellom Frp og sitt eget parti, blitt utskjelt av Frp og fått smekk på fingrene av statsminister Erna Solberg i helgen, kjørte Venstres omstridte Abid Raja tirsdag løs med nye angrep tirsdag formiddag.

Raja gjentok at Frps bruk av begrepene «båtmigranter» og «snikislamisering» er «brun propaganda» fra Frp

– Kjære statsminister, dette aksepterer jeg ikke. Nok er nok. Det stinker av Frps retorikk. Det er ingen anstendighet i Siv Jensen og Sylvi Listhaugs ordbruk. Hvilke verdier mener statsministeren at vi skal stå for?, spurte Raja i en ny kronikk i Aftenposten.

Irritert statsminister

Tirsdag ettermiddag måtte en lettere irritert statsminister Erna Solberg nok en gang gå i rette med Venstres Abid Raja.

– Han tar feil i det han sier. Om mitt engasjement og mitt arbeid med integrering. Jeg synes det er unødvendig at vi skal ha pågående en debatt nå, som jeg mener var over i valgkampen, sier Solberg om Abid Rajas kritiske kronikk.

Solberg understreker at hun er fornøyd med at Venstres to nestledere har tatt avstand fra Rajas hardkjør. Hun vil imidlertid ikke be Raja beklage.

– Jeg har ikke tenkt til å gi sånne veiledninger til noen, sier hun da hun møter pressen i Bergen tirsdag.

Frps-leder Siv Jensen ba tirsdag Venstre om «ta konsekvensen» av sine uttalelser om «brunbeising».

- Den typen uttalelser er ikke så lurt. De fire partiene kommer til å stå støtt sammen om de viktigste begrepene. Vi har et budsjett som vi skal levere sammen om fire dager, som vi er fornøyde med, er statsministerens svar på spørsmålet om regjeringen er i oppløsning.

Utfordret statsministeren

I den omfattende kronikken gjentok Raja angrepene på Sylvi Listhaug og Frp-lederen Siv Jensen, men peker også direkte på statsminister Erna Solberg:

– I din regjering sitter statsråder, løftet fram med heiarop fra stortingsrepresentanter, som bevisst bruker ord og uttrykk for å tenne en gnist hos dem som mener at «nye landsmenn» i altfor stor grad påvirker det norske samfunnet negativt. Som mener at «nye landsmenn» ikke trosser noe i sin kamp for å gjøre Norge mindre norsk, for hver dag som går, skriver han.

Jensen: Over streken

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sa tirsdag ettermiddag hun ikke vil bruke tid på Abid Raja og Venstre fremover.

– Om Venstre har et problem med å sitte i regjering med Frp, får de ta konsekvensene av det, skriver Jensen i en kommentar .

Frp-lederen mener Rajas karakteristikker av Frp er over grensen, nok en gang.

– Dette er karakteristikker som går langt over grensen. Men vi kan ikke bruke tiden vår på Abid Raja og Venstre fremover. Vi ønsker ikke være en brikke i Venstres lederkamp, sier Jensen i sin skriftlige kommentar.

Venstre leder Trine Skei Grande opplyste tirsdag ettermiddag at hun ikke hadde lest tirsdagens kronikk fra Raja - og heller ikke ville gi noen flere kommentarer om sin partifelle.

Splitter partiet

Rajas utspill skaper nå uro i eget parti. Mens hans stortingskollega Carl Erik Grimstad i formiddag rykket ut med støtte, tar nå begge Venstres nestledere avstand fra Rajas hardkjør.

Nestleder og parlamentarisk leder Terje Breivik kritiserer sin parlamentariske nestleder Abid Raja direkte:

– Jeg har stor forståelse for Abid Rajas reaksjon på Frps retorikk i slutten av valgkampen og deler hans kritikk av den. Begrepet «brun propaganda» gir imidlertid noen historiske assosiasjoner som det ikke er grunnlag for, akkurat som begrepet «snikislamisering» ikke hører hjemme i den offentlige debatten, skriver Breivik i en melding til Adresseavisen.

Breivik ber nå Raja om roe utspill- og kronikkangrepene på Frp. Han viser til at både partileder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg har bedt at konflikten mellom Venstre og Frp blir lagt død.

- Så lenge vi er regjeringspartier, tjener det neppe noen å bruke media som kommunikasjonskanal, understreker han.

Også nestleder og klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen kritiserer Raja for å ha brukt ordet «brun propaganda».

– Jeg mener det er feil å bruke ordet. Det avsporer debatten, og det gir ikke en riktig assosiasjon opp mot Frp, sier han til Aftenposten.

Ba om ro

Erna Solberg (H) varsler via sin talsperson at hun kommer til å kommentere kronikken tirsdag ettermiddag. Hun deltar tirsdag en konferanse om vindkraft til havs i Bergen.

Lørdag publiserte statsministeren en nøye formulert og balansert uttalelse som ga henholdsvis Frp og Venstre en politisk dask på lanken:

– Jeg er uenig i uttalelsene Frp kom med i valgkampen. Det er likevel feil å hevde at dette er brun propaganda. Frp ikke er et brunt parti som nører opp under rasisme. Jeg er tilhenger av en saklig politisk debatt hvor vi unngår å klistre merkelapper og karakteristikker på hverandre.

Samtidig ga statsministeren beskjed til Skei Grande og Jensen om å roe seg ned og avslutte krangelen i full offentlighet. Det forteller en kilde i regjeringsapparatet til Aftenposten.
 

På forsiden nå