Sylvi Listhaug ny olje- og energiminister

Mener klimaendringene «også er» menneskeskapte

Sylvi Listhaug blir olje- og energiminister. Terje Søviknes blir eldre- og folkehelseminister. Den nye oljeministeren måtte svare på tidligere utspill om klimaendringer og vindkraft.

Sylvi Listhaug (Frp) er utnevnt som olje- og energiminister etter Kjell Børge Freiberg (Frp). Onsdag overtar hun kontorene i olje- og energidepartementet i Oslo.  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Saken oppdateres.

De nye statsrådene ble presentert av Erna Solberg på Slottsplassen like før klokken 12.00 onsdag.

Femte statsrådpost til Listhaug

Listhaug går inn i sin femte statsrådspost i Erna Solbergs regjering. Hun har vært landbruks- og matminister (2013-2015), innvandrings- og integreringsminister (2015–2018), justisminister i to måneder i 2018, før hun måtte gå av etter en Facebook-post der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Hun kom tilbake som eldre- og folkehelseminister 3. mai i år.

Statsminister Erna Solberg kommer ut på Slottsplassen sammen med Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Listhaug tar over som olje- og energiminister og Søviknes blir eldre- og folkehelseminister.  Foto: Terje Bendiksby

Terje Søviknes var olje- og energiminister fra desember 2016 til august 2018. Han gjør dermed comeback i Solberg-regjeringen.

Kjell Børge Freiberg (Frp) fikk avskjed i nåde som olje- og energiminister.


Fakta om Sylvi Listhaug

* Født 15. desember 1977 i Ålesund.

* Valgt til første nestleder i Frp i 2019. Var konstituert i vervet siden september i fjor etter at Per Sandberg trakk seg.

* Utnevnt til olje- og energiminister 18. desember 2019.

* Utnevnt til eldre- og folkehelseminister 3. mai. Overtok etter partifelle Åse Michaelsen.

* Justis- og beredskapsminister fra 17. januar 2018. Gikk av 20. mars samme år etter en strid som startet med at Listhaug la ut et bilde på Facebook der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

* Landbruks- og matminister 2013-2015, senere innvandrings- og integreringsminister 2015–2018.

* Stortingsrepresentant for Møre og Romsdal i inneværende periode.

* Listhaug var byråd i Oslo med ansvar for pleie- og omsorgstjenesten, sosialtjenesten, rusomsorgen og barnevernet mellom 2006 og 2011.

* Seniorrådgiver i PR-byrået First House i Oslo i 2012.

* Ledet Frps innvandrings- og integreringsutvalg.Fakta om Terje Søviknes

* Født 28. februar 1969.

* Valgt som andre nestleder i Fremskrittspartiet på landsmøtet i 2019.

* Utnevnt til eldre- og folkehelseminister 18. desember 2019.

* Olje- og energiminister fra desember 2016 til august 2018.

* Utdannet akvaingeniør fra Bergen Ingeniørhøgskole og har dessuten studert økonomi ved Norges handelshøyskole.

* Vararepresentant på Stortinget for Fremskrittspartiet fra Hordaland 1997–2001.

* Medlem av Frps sentralstyre 1995–1999 og fra 2013. 2. nestformann i Frp 1999–2001.

* Ordfører i Os fra 1999. Ble ikke ordfører i den nye kommunen Bjørnafjorden ved valget i 2019.

* Trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente på et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom. Saken ble henlagt av politiet.

(Kilde: Stortinget, Os kommune, NTB)


Listhaug: - Norsk olje og gass gjør verden grønnere

Sylvi Listhaug fikk overrakt nøkkelkortet fra Freiberg klokken 14.00. Hun innledet nøkkelseansen ved å si at hun har fått selve drømmejobben og at olje og gass er en del av klimaløsningen.

- Norge ligger så langt fremme teknologisk, at vi gjør verden grønnere, sa statsråden.

Journalistene ville at hun avklarte hva hun mener om menneskeskapte klimaendringer.

- Jeg har stått bak regjeringens politikk på dette feltet. Det har jeg gjort siden 2013. Vi tar det på største alvor og følger et føre var-prinsipp, sa statsråden.

Videre sa hun at klimaendringene også er menneskeskapte.

- Hvor mye mener du er menneskeskapt når du sier også menneskeskapt, ville en journalist vite?

- Dere skal bare kjøre på med spørsmål om klimaendringer. Jeg har sagt ja, det er også menneskeskapte klimaendringer.

Listhaug ville ikke gå inn på enkeltsaker som North Connect-kabel eller iskanten. Vindkraft-motstanden hennes måtte hun derimot svare på.

Tidligere har hun kalt vindkraftutbygginga på Haramsøya for svineri.

- Vi lever i et fantastisk land og vi skal ikke ha vindturbiner over hele landet. Når det gjelder saken på Haramsøya, må jeg undersøke min habilitet i den klagesaken, sa Listhaug.

Grillet Solberg om klimautspill

På pressekonferansen tidligere onsdag formiddag takket statsministeren Listhaug for hennes innsats som eldre- og folkehelseminister. Etter den innledende rosen måtte Solberg svare på spørsmål om Listhaugs kontroversielle utspill om klimapolitikken de siste årene.

TV2 antydet at Listhaug var det nærmeste man kommer «klimafornekter» i regjeringen. Hva gjør henne til en god olje- og energiminister, spurte de.

- Hun er ikke en klimafornekter. Sylvi svarte på dette da hun ble landbruksminister i 2013. De som lyttet til valgkampen i høst bør også ha fått med seg at hun mener at klimaendringen er menneskeskapte, svarte Solberg.

I 2011 sa Listhaug at «Det er ikke bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer», påpekte Dagbladet i sitt spørsmål.

- Hun har hatt andre meninger om det, senest i en debatt nå nylig, sa Solberg.

Listhaug uttalte til Dagbladet i mai i år at spørsmålet om menneskeskapte klimaendringer er en «pågående diskusjon».

Ville ha begge nestlederne i regjering

Solberg sa at en av grunnen til statsrådskiftet var at Frp ønsket begge sine nestleder inn i regjeringen.

Endringer i regjeringen var senest et tema tirsdag, da statsministeren inviterte pressen til sin tradisjonelle oppsummering før jul.

– Det er ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmål om hvor mange som har tenkt å være med videre, sa Solberg.

Under pressekonferansen ble det mye oppmerksomhet omkring Solbergs mannskap, både i eget parti og i regjeringen.

Sliter på meningsmålingene

Dagsavisens «karakterbok» over statsrådene var blant det som ble tatt opp. Solberg sa at hun mener karakteren 1 til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og ni andre statsråder er «dønn ufortjent». Hun syntes heller ikke karakterboken tyder på regjeringsslitasje etter over seks år ved makten.

Statsminister Erna Solberg har varslet endringer i regjeringen.   Foto: Heiko Junge

Men på meningsmålingene sliter Solberg og hennes mannskap tungt. Både Venstre og KrF har i lang tid ligget under sperregrensen, og de fire regjeringspartiene har samlet bare omkring 58–59 mandater, ifølge nettstedet Poll of polls' gjennomsnittsmålinger.

Intern krangel

Foruten svake målinger har 2019 vært preget av intern krangel om bompenger, et elendig lokalvalg for de fire partiene og høstens trygdeskandale.

Sist gang det var endringer i regjeringen var 3. mai i år. Da kom Sylvi Listhaug (Frp) inn igjen i regjeringen, denne gang som eldre- og folkehelseminister, og Åse Michaelsen trådte dermed ut av regjeringen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre opplyste onsdag formiddag at han utsetter Arbeiderpartiets oppsummerende pressekonferanse til torsdag på grunn av endringene i regjeringen.


På forsiden nå