Trønderkamp om plass i toppen av Høyre

I siste sving er Trøndelag Høyres Guro Angell Gimse (48) inne i kampen om å bli partiets nye kvinnepolitiske leder. Hun utfordrer dermed benkekollega Mari Holm Lønseth (28), som lenge var favoritt i valgkomiteen.

INNSTILT: Mari Holm Lønseth er sammen med sin benkekollega Guro Angel Gimse innstilt som nu leder av Høyres kvinneforum  Foto: Leikny Havik Skjærseth

Saken oppdateres.

Valgkomiteen i Høyre har onsdag formiddag levert delt innstilling i spørsmålet om hvem som bør bli partiets nye kvinnepolitiske leder – og dermed også sikres den sentrale plassen i Høyres arbeidsutvalg.

Komiteen har levert delt innstilling på stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth og Linda Hofstad Hellelands vararepresentant Guro Angell Gimse – begge fra Trøndelag Høyre.

Olje- og energiminister Tina Bru er foreslått som ny nestleder etter avtroppende Bent Høie.

LES MER: Rykker opp i Høyre

Inn i sluttspurten

Guro Angell Gimse leder Kvinneforum i Trøndelag – og det er dette forumet som har spilt inn Gimse for valgkomiteen i Høyre.

IKKE SIKKER: Høyres justispolitiker Guro Angell Gimse mener ressusene først og fremst må settes inn på forebygging av nettovegrep.  Foto: SIMEN GRANVIKEN

Valgkomiteen la frem sin innstilling til nytt sentralstyre og toppledelse for Høyre onsdag formiddag.

Etter det Adresseavisen har fått bekreftet tidligere har Mari Holm Lønseth i lengre tid vært valgkomiteens foretrukne kandidat til ny leder av Høyres Kvinneforum.

Lønseth ble tidlig foreslått fra flere hold. Også Gimses navn har vært spilt inn for valgkomiteen.

Men da Trøndelag Høyres Kvinneforum på nytt la inn forslag på Gimse, med støtte fra andre kvinneforum og to fylkeslag, ble det i forrige uke uenigheter i valgkomiteen.

Kabal

Gimse gikk av som statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet i forbindelse med Frps regjeringsexit. Da rykket hun inn som fast møtende vararepresentant på Stortinget for Linda Hofstad Helleland – som ble ny distriktsminister.

Da ble det også klart at hun ville gå for som vervet som leder av Høyres kvinneforum - og den verdifulle plassen i arbeidsutvalget sammen med resten av Høyres toppledelse.

Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth er et av navnene det ikke har vært endringer på siden valgkomiteen startet arbeidet med kabalen for de ulike forslagene til nytt sentralstyre.

Men det var altså frem til det aller siste møtet, sist mandag.

Valgkomiteen har delt seg omtrent på midten mellom de to.

- Ikke utfordrer

Guro Angell Gimse er i dag nestleder i partiets sentrale Kvinneforum. Hun sier til Adresseavisen at hun ikke opplever at hun er kommet inn som utfordrer til vervet som kvinnepolitisk leder i innspurten.

Gimse bekrefter at hun først ble intervjuet av valgkomiteen i denne uken, altså etter at hun gikk av som statssekretær og flytter over til Stortinget.

- Jeg opplever at jeg ikke er noen utfordrer, men at jeg har vært forslått fra første stund, sier Gimse.

- Jeg har valgt å stille mitt kandidatur til rådighet fordi jeg er oppfordret av veldig mange kvinneforum og partifeller til å gjøre det. Jeg har lang erfaring fra feltet og tror jeg kan utgjøre en forskjell som leder, sier Gimse.

Trøndelag leverer

Mari Holm Lønseth tar valgkomiteens delte innstilling med ro.

- Dette viser at Trøndelag Høyre har bra utbud av gode kandidater til sentrale verv i partiet, sier Holm Lønseth.

Hun understreker at det viktigste vil være politikken som blir ført.

- Denne rollen er sentral for å løfte politiske saker som er viktig for samfunnet og kvinner. Som ung kvinne har jeg noen nye perspektiver å komme med , sier Holm Lønseth.

Den av trønderne som velges vil ha fast plass i partiets arbeidsutvalg.

Ikke enige

Valgkomiteens leder Harald Furre avviser at det er et nederlag å levere delt innstilling.

- Vi er godt spent med dyktige kvinner i Høyre. Både Guro og Mari vil kunne bli dyktige ledere av Høyres kvinneforum og fått enstemmige innstillinger. Men vi ble ikke enige og har dermed valgt å la prosessen gå frem til landsmøtet, sier Furre.

Han knytter uenigheten i valgkomiteen til ulik syn på hvilken profil kvinnepolitisk leder skal ha i Høyre.

- Guro har også vært foreslått tidlig, med mange anbefalinger. Samtidig har valgkomiteen pekt på Mari som en veldig sterk kandidat, sier Furre.

Furre avviser at den ene utfordrer den andre, men sier også at Gimses kandidatur endret seg da hun flyttet over fra regjeringskvartalet til Stortinget.

- Rikspolitisk plattform har vært et tema. Kandidaturet til Gimse ble styrket av at hun nå inne på Stortinget, sier Furre.

NY I HØYRETOPPEN: Olje- og energiminister Tina Bru  Foto: Morten Uglum

Ny nestleder

I synet på hvem som bør bli ny nestleder i Høyre, var valgkomiteen enstemmig.

Olje- og energiminister Tina Bru er foreslått som ny nestleder etter avtroppende Bent Høie.

– Tina Bru er blant våre største talenter og fersk olje- og energiminister. Tina representerer fornyelse. Valgkomiteen har vært opptatt av aldersspredning og gi ledelsen en tydelig klimaprofil. Tina gir oss begge deler, og har en sterk posisjon internt i partiet, sier Furre.

Stortingsrepresentant Helge Orten fra Møre- og Romsdal er foreslått til å erstatte Torbjørn Røe Isaksen i arbeidsutvalget.

Hele Høyre-ledelsen inklusive statsminister Erna Solberg er på valg når landsmøtet går av stabelen 27. til 29. mars

Artikkelen er oppdatert med sitater fra valgkomiteens leder Harald Furre.

På forsiden nå