Saken oppdateres.

Da Trygve Slagsvold Vedum tok over Senterpartiet, skrapet partiet sperregrensen. Nå har Vedum tatt fire-gangeren – og partiet har opplevd medlemsvekst syv år på rad.

Fredag formiddag holdt Trygve Slagsvold Vedum landsmøtetale spaserende rundt på sin egen gård ved Ilseng.

Han startet inne på kjøkkenet, men sin egen far i kjøkkenkroken.

Advarte mot miljøpolitikk som straffer

Vedum trakk fram et velkjent Senterparti-slagord om å være nær folk, og at det er noe mange har savnet i pandemien.

Han fyrte løs mot sentralisering i offentlig sektor og sa at store systemer gjør folk små.

– Den rare reformen som er kalt nærpolitireform har ført til tidenes sentralisering av norsk politi, sa Vedum.

Vedum lover statlige servicekontorer i alle norske kommuner, om Senterpartiet kommer i regjering.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum advarte i sin landsmøtetale kraftig mot en miljøpolitikk som straffer folk med dårlig råd.

– Vi kan ikke ha en politikk som straffer folk som ikke har råd til å kjøpe seg ny bil, sa Vedum.

– Vi må se folk i miljøpolitikken. Så må vi gradvis trappe ned, sa Slagsvold Vedum – som også lovte en kraftig oppbygging av beredskapslager for smittevernutstyr og matreserver.

LES MER: Vil utfordre Støre med Vedum i statsministerjobben


Gjest: Restauranteier Daniel Johansson er mildt sagt irritert over skjenkeforbudet. - 15 meter fra uteserveringa er det full fest, men vi får ikke selge alkohol. Hårreisende, sier han.


Venter debatt

Foreldrepermisjon, OL-søknad og hvem som skal bli landets neste statsminister er blant sakene som kan skape bråk på Senterpartiets landsmøte.

Flere saker er ventet å skape debatt, her er noen:

Statsministerkandidat

Flere fylkeslag har bedt partiet om å erklære Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat. Sentralstyret i Senterpartiet har derimot anbefalt landsmøtet ikke å omtale spørsmålet om hvem som skal være partiets foretrukne statsminister. Vedum selv står fast på at han vil holde fokus på politikk heller enn posisjoner.

OL-søknad

Senterungdommen vil at partiet skal gå inn for at Norge skal søke om å få arrangere vinter-OL i 2034. Fokus skal ligge på å gjenbruke arenaer og etablere nye eller restaurere eksisterende anlegg i områder hvor det er behov for dette. Sentralstyret anbefaler landsmøtet å avvise forslaget, men har vært splittet i saken.

Foreldrepermisjon

Senterpartiets programkomité har foreslått å øremerke de første seks ukene etter fødsel til barselpermisjon for mor. Disse seks ukene skal tas av den felles tredelen av foreldrepermisjonen, slik at denne reduseres fra 16 til 10 uker. Punktet har skapt debatt i partiet, og flere konkurrerende forslag kommer opp til votering på landsmøtet.

Skolemat

Programkomiteen foreslår å innføre et sunt skolemåltid for elever i grunnskolen og videregående skole, og at det skal kunne kreves egenandel. To fylker vil stryke hele punktet fra programmet, mens to andre fylker er uenige i at det skal kunne kreves egenandel.

Elbilpolitikk

Flertallet i Senterpartiets programkomité har gått inn for å innføre full moms for elbiler som koster mer enn 600.000 kroner, samtidig som bruksfordelene gradvis skal reduseres. Et mindretall ønsker å videreføre dagens kjøpsfordeler for elbiler til de er konkurransedyktige på pris og rekkevidde i alle segmenter.

Karbonavgift til fordeling

Mindretallet i programkomiteen vil utrede ulike ordninger for å kompensere CO₂-avgift til privatpersoner, for eksempel gjennom det som kalles «karbonavgift til fordeling». Sentralstyret er delt i saken, men et knapt flertall anbefaler landsmøtet å avvise forslaget.

Abort

Et mindretall i Senterpartiets programkomité vil skrote dagens abortnemnder og utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18, mens flertallet går inn for å opprettholde dagens abortlov. Sentralstyret har på sin side spilt inn et tredje alternativ om å gjennomgå nemndenes «arbeidsmåte, rolle og navn», men beholde dagens grense på 12 uker.

Les flere Sp-saker fra denne uken:

LES Arnstad om SV: – Senterpartiet forhandler alltid

LES MER: Slik vil Senterpartiet endre bygda

LES MER: Mener Norge bør arrangere OL

LES MER: Får OL-kjeft

På forsiden nå