Nektet Arbeiderpartiet å hjelpe Venstre med en løsning for de omstridte, utsendte asylbarna? Ble de aldri spurt om å hjelpe? Eller var det slik at Venstre ikke spurte på riktig måte?

Et vaffelmøte mellom Venstres Trine Skei Grande og Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre står nå plutselig sentralt i spillet om svarteper i asylbarn-saken.

«Vaffel-gate»

Venstre har nemlig beskyldt Arbeiderpartiet for å føre en strengere politikk overfor asylbarna enn Frp, faktisk landets strengeste.

Dagen før Arbeiderpartiet innleder sitt landsmøte i Oslo, blir dette bryskt avvist av partileder Jonas Gahr Støre.

- Det er ikke riktig. Vi har programfestet at barnas tilknytning til Norge og barnas behov skal veie tyngre enn tidligere, fastslo Støre da han onsdag ettermiddag tok imot politiske journalistene som skal følge landsmøtet i helgen.

- Vi spurte, men Ap ville ikke hjelpe oss, tordnet nemlig Trine Skei Grande forrige helg da hun snakket til Venstres landsmøte om strevet med å sikre ny behandling for de utsendte asylbarna.

- Den der fremstillingen kjenner jeg meg ikke igjen i. Trine Skei Grande var på vafler hos meg i en time før påske, og det kom aldri opp, sier Jonas Gahr Støre.

Dette mener Trine Skei Grande er rør fra ende til annen.

Hun fastslår på Twitter at asylbarna så absolutt var tema - og «at kontakten vi (Venstre) hadde tatt ble bekreftet i det møte, men at det allerede da var avvist av Ap».

- Da har vi forskjellig oppfatning av hva som ble sagt. Venstre har ikke satt seg ned med oss og presentert forslag til en felles løsning. Og hvor var KrF, spør Støre.

Vil hente flere flyktninger

Til tross for vaffelkranglingen med Venstre og klar beskjed om at det meste ligger skal ligge fast i Arbeiderpartiets asyl- og flyktningepolitikk:

Jonas Gahr Støre varsler nå at han vil at Arbeiderpartiet skal ta i mot flere kvoteflyktninger fra FNs høykommissær, og da med behovene i Syria spesielt i tankene.

AUF har lagt inn et forslag der de ber landsmøte gå inn for å hente 5000 kvoteflyktninger fra Syria.

- Det er bra at landsmøtet skal diskutere situasjonen for dem som har behov for beskyttelse. Jeg har tanker om dette som jeg vil dele med landsmøtet i talen min i morgen, sier Gahr Støre.

Støre vil onsdag ikke konkretisere antallet flere kvoteflyktninger han mener Norge bør hjelpe. Men han er klar på at Norge må bidra «betydelig mer» for de som er på flukt fra de krigsherjede landet.

- Norge må ta ansvar, større ansvar, i situasjonen for de syriske flyktningene. Samtidig må dette stå i forhold til situasjonen her hjemme i Norge. Da tenker jeg på bosetting og integrering - og situasjonen vi har med fulle mottak.

Ikke behov for «nyorientering»

Flere stemmer i Arbeiderpartiet ønsker at partiet skal få en ny, mer liberal politikk overfor asylsøkere og flyktninger. Fylkesordfører Tore O. Sandvik har stilt seg i spissen for et voksende krav om nyorientering av partiets linje i asyl- og flyktningepolitikken.

Sandvik vil at partiet skal orientere seg mot KrF og Venstre i disse spørsmålene.

Men det vil ikke partilederen være med på.

- Jeg skal lytte til landsmøtet i denne saken. Jeg mener det er bred enighet om hovedlinjene i vår politikk, og mener det derfor det ikke er grunnlag for å bruke ordet «nyorientering».