Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag varsler at de vil forhandle med staten om en jordbruksavtale.

De to organisasjonene har brukt de siste dagene til å samordne reaksjonene på tilbudet staten leverte tirsdag denne uka. Rammen var på 90 millioner kroner, mindre enn 10 prosent av kravet fra jordbruket.

Selv om bondeorganisasjonene velger å forhandle framfor å bryte med en gang, er veien fram til enighet lang. Reaksjonene var skarpe på det som ble beskrevet som et skambud fra statens side.

– En ting er dette med pengene. Men desto mer en leser av teksten, jo flere ting gjør at en må spørre seg selv: Er dette gjort for å provosere eller er det ment for narr? sa Småbrukarlagets leder Merete Furuberg til NTB torsdag.

Forhandlingene starter lørdag og skal være avsluttet senest 15. mai.

– Tilbudet er så ille at vi må starte forhandlinger for å se regjeringens siste kort, sier Furuberg fredag.

Også i den største av organisasjonene, Norges Bondelag, er frustrasjonen stor.

– Vi forventer at regjeringen viser betydelig forhandlingsvilje, noe som er helt avgjørende for å komme fram til en jordbruksavtale, sier leder Leif Petter Bartnes.

– Moderasjon

Tilbudet som statens forhandlingsleder Leif Forsell la fram på vegne av landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) legger opp til en gjennomsnittlig lønnsvekst på 1,75 prosent for bøndene neste år.

– Moderasjon preger årets oppgjør, og statens tilbud til bøndene må sees på bakgrunn av at inntektsveksten i jordbruket har vært klart sterkere enn for andre grupper de siste to årene, sa Forsell da han presenterte tilbudet.

Han viste til at bøndene fikk en lønnsvekst på 7,2 prosent i fjor og en anslått vekst på 8,7 prosent for 2015.

Eventuelle forhandlinger kan ende i brudd senere. Det kan også skje at en av organisasjonene bryter, mens den andre fortsetter samtalene. Uansett skapte fjorårets rabalder mellom Listhaug og bøndene en ny dynamikk i et forhandlingssystem svært få har full oversikt over.

Linjeskifte

I disse oppgjørene har det vært en sterk tradisjon for at Stortinget vedtar statens tilbud dersom bondeorganisasjonene bryter forhandlingene. Men dette skjedde som kjent ikke i fjor, da stortingsflertallet i realiteten instruerte regjeringen om å gi bøndene mer penger.

Venstre og KrF jekket opp budsjettrammen med 250 millioner kroner, og Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget har slått fast overfor NTB at Ap godt kan være med på en reprise.