Planen går ut på å etablere et foretak som MDG kaller Bionova, ikke ulikt hvordan Enova fungerer for å bidra til fornybar teknologi, melder NRK.

– De Grønne vil opprette et Bionova som kan bli en motor for utvikling av næringsvirksomhet basert på fornybare ressurser, på samme måte som Enova er det for fornybar teknologi. Vi vil trappe opp satsingen med 4 milliarder kroner i løpet av de neste fire årene, sier MDGs talsmann og eneste stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.

– Må øke kunnskapen

For å sikre framtidens velferd mener Hansson at Norge må legge til rette for nye arbeidsplasser til dem som jobber i oljeindustrien.

– Vi kan alt mulig om oljefysikk, oljekjemi og oljebiologi fordi vi har investert milliarder i å utvikle kunnskap om det. Til sammenligning vet vi knapt noe som helst om verdi- og nyttepotensialet i andre naturressurser. Vi må øke kunnskapen om naturen ved å reinvestere penger vi har tjent på olje i dette, og det haster, sier Hansson.

Mange nordmenn har allerede arbeidsplassen sin innen akvakultur, skogindustri, fiske og landbruk, og MDG ønsker å satse mer på kunnskapsutvikling for styrke disse næringene og sikre at de er bærekraftige.

– Det vil bidra til å skape nye arbeidsplasser i Distrikts-Norge, sier han videre.

Avgjørende faktor

Norsk Landbrukssamvirke støtter initiativet og mener Bionova er en avgjørende faktor for fremtidens gode ideer.

– Landbruket har industriell kompetanse og markedskraft. Vi er klare med attraktive prosjekter som vil skape verdier og arbeidsplasser, sier Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke i en pressemelding.

Hedstein sier landbruk og matindustri står klar til å utgjøre ryggraden i fremtidens grønne fastlandsindustri.

– Tilgang på risikokapital vil utløse investeringer fra næringslivet og bidra til rask omstilling i norsk økonomi, sier Hedstein.