SV har mistet hver tredje velger

SV kan få slite med å erstatte Inge Ryan på Stortinget. Samtidig fosser Kristelig Folkeparti fram.

Saken oppdateres.

I dag har SV én representant på Stortinget fra Nord-Trøndelag – Inge Ryan. Han forlater politikken og blir fylkesmann i Nord-Trøndelag. Samtidig stiller hans kone Bjørg Tørresdal som kandidat for KrF i fylket. Hun sitter i dag på Stortinget fra Rogaland.

KrF fram

På en meningsmåling Sentio Norge har gjort for Trønder-Avisa går KrF fram 2,7 prosentpoeng fra en tilsvarende måling i mars, og får en oppslutning på 6,4 prosent. Det er nå bare 1,4 prosentpoeng som skiller KrF fra SV i Nord-Trøndelag. KrF har fått over 70 prosent flere velgere på fem måneder.

– Dette er veldig inspirerende. Selv om det fortsatt er et stykke igjen til fast plass på nordtrøndelagbenken håper jeg at det går, sier Tørresdal som satser på å ta velgere fra Senterpartiet i valginnspurten.

Senterpartiet tilbake

Nord-Trøndelag er tradisjonelt et sterkt fylke for Senterpartiet, men partiet går ned 1,4 prosentpoeng siden marsmålingen til en oppslutning på 14,2 prosent. Dette er en nedgang på 2,1 prosent fra valget i 2005.

SV i Nord-Trøndelag taper stadig flere velgere til Arbeiderpartiet. Hver tredje som stemte SV i 2005, sier nå at de vil stemme Ap. Ap får på meningsmålingen for august en oppslutning på 40,8 prosent. Det er 0,8 prosent bedre enn ved valget i 2005.

Målingen gir Arbeiderpartiet tre mandater i Nord-Trøndelag, ett mer enn i dag. Frp og Senterpartiet får ett hver som i dag, mens Venstre er inne med et utjevningsmandat. SV mister mandatet de har i dag til Arbeiderpartiet.

 
På forsiden nå