Etter en lang og intens debatt i morgentimene søndag på sitt landsmøte vedtok Venstre til slutt at partiet ikke vil tillate surrogati i Norge.

Verken såkalt altruistisk - uegennyttig - surrogati eller kommersiell surrogati.

Venstre vedtok samtidig å si ja til eggdonasjon.

Greit i India

Til tross for sin motstand mot surrogati i Norge, vedtok partiet at barn som er født ved hjelp av surrogati i utlandet, og som etter fødselen overlates til norske omsorgspersoner, skal ansees som barn av norske foreldre og sikres rettigheter i samsvar med dette. Og at forholdet mellom barnet og omsorgspersoner gies fullt juridsik vern.

Uenige

Spørsmålet om surrogati splittet programkomiteen i Venstre på flere punkter. Landsmøtet ble nødt til å ta stilling til en serie ulike endringsforslag.

Forslagene gikk i hele spennet fra fullt forbud til full åpning.

- Surrogati er forbudt i Norge, men vi kan ikke lenger lukke øynene og overlate dette til indiske myndigheter. Vi bør åpne for surrogati i Norge under ordnede forhold, sa Boye Bjerkholt

- Kommersiell surrogati er liberalisme på sitt verste. Vi kan ikke tillate dette i Norge, sa Sør-Trøndelag Venstres Snorre Vikdal.

Dugnad

Flertallet i programkomiteen innstilte på at såkalt uegennyttig surrogati skal være tillatt.

- Jeg hadde gledelig stilt opp selv her i Norge. Men er det særlig liberalt å si at du kan få bestemme over din egen kropp bare du er rik nok, spurte Pia Kleppe Marken fra Hordaland.

-  Jeg ser det ideelle i å åpne for altruistisk surrogat. Men vi kommer raskt til en virkelighet som vil handle om penger, sa Odd Einar Dørum.

Abid Raja, Venstres førstekandidat i Akershus, har hele veien markert sterk motstand mot alle former for surrogati.

- Vitenskapen setter ingen grenser. Vi må sette grenser. Det må være grenser for hva vi mennesker kan presse andre til. Skal vi utnytte og bruke  trengende kvinner i fattige land til rugekasser, spurte Raja.

Venstre vedtok å åpne for eggdonasjon, på linje med sæddonasjon.