Dette er Solbergs unge talenter

En NTNU-utdannet 25-åringen skal jobbe ved Statministerens kontor.

Øverst fra venstre: Himanshu Gulati, Rolf Erik Tveten og Victoria Braathen.Nederst fra venstre: Petter Kvinge Tvedt, Jon Georg Dale, Rikke Sjøberg og Jens Frølich Holte.  Foto: FpU, HØyre og Tromsø kommune

Saken oppdateres.

I dag presenterte Erna Solberg sin nye regjering, og mange gamle kjenninger dukket opp i kabalen over statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.

Men også flere «unge og lovende» under 30 år, har fått viktige roller i Solbergs første regjering, skriver Aftenposten.no.

Finansminister Siv Jensen henter inn 28 år gamle Petter Kvinge Tvedt (Frp) som politisk rådgiver.

Han går fra stillingen som politisk rådgiver for finansbyråden i Bergen, Liv Røssland.

Har bakgrunn fra sentralstyret i FpU og folkevalgt i Bergen bystyre og Hordaland fylkesting.

Liv Røssland kaller Tvedt «et stort politisk talent», som er utadvendt og har gode sosiale antenner.

- Petter kommer til å nå langt

- Petter ble rådgiver for meg i 2007, og da var han veldig ung. Det ble faktisk en debatt internt i partiet fordi folk mente han var for ung for oppgaven. Men disse unge politikerne er noe for seg selv: Mens andre spiller dataspill, leser de amerikansk politikk. Petter er hardtarbeidende og ærekjær. Jeg er veldig stolt over at han har fått denne jobben, sier Røssland.

Tvedt har vært finansrådgiver siden 2010, og Røssland tro han vil være en god ressurs for Jensen.

- Petter kommer til å nå langt, og utgjøre en forskjell.

25-åring til SMK

Også Erna Solberg henter inn en ung, mannlig politiker til hennes nærmeste stab:

Rolf Erik Tveten (25) fra Ålesund skal begynne å jobbe på Statsministerens kontor som politisk rådgiver. Selv sier han at han vil fortsette med det han har hittil har gjort på Stortinget - nemlig å skrive taler og ta i mot mediehenvendelser.

Han er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og han har jobbet som skipsmekaniker, praktikant hos Høyre og i Geelmuyden.Kiese og i Fokus Bank.

Han har vært kommunikasjonsrådgiver i Høyre, men fra 2012 ble han ansatt som rådgiver og taleskriver for Solberg. Han har også vært 1. nestleder i Unge Høyre.

- En tung dag

Et annet nytt fjes som skal inn i Regjering, er Victoria Braathen (30), som blir politisk rådgiver for Elisabeth Aspaker i fiskeri- og kystdepartementet for Høyre.

Braathen har til nå vært politisk rådgiver for Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H).

- Dette er en tung dag for meg. Jeg har en høne å plukke med Elisabeth, ler Hjort da Aftenposten ringer.

Han begynte å arbeide med Braathen under valgkampen i 2011, og valgte seg henne som sin rådgiver da det ble klart at Høyre vant valget.

- Jeg så at Victoria er en kjemperessurs. Hun er en systematisk politiker, flink og dyktig på alle måter. Jeg mister en god medarbeider, men jeg vet at hun vil gjøre en god jobb for Tromsø og landsdelen dit hun nå kommer.

Frps unge statssekretærer

Frp ansetter også to unge menn som statssekretærer: Jon Georg Dale (29) blir statssekretær for Ketil Solvik-Olsen i Samferdselsdepartementet og Himanshu Gulati (25) blir statssekretær for Anders Anundsen i Justisdepartementet.

Dale har vært helsepolitisk rådgiver i Frps Stortingsgruppe og er vararepresentant til Stortinget. Ved kommunevalget i 2011 var han Frps ordførerkandidat i Volda kommune.

- Han kommer fra kommunepolitikken, og har vært vara på Stortinget. Så han har politikken under huden. Han har høy arbeidskapasitet, er vitebegjærlig og kaster seg rundt. Jeg er ikke overrasket over at han blir statssekretær. Jeg ville blitt mer overrasket om han ble det motsatte, sier Kjønnaas Kjos.

Dale har vært rådgiver for Kjønnaas Kjos på helsepolitikk, men hun tror han vil raskt få oversikt over samferdselsfeltet.

- Når du er uredd og sulten, og kan jobbe døgnet rundt uten å bli sliten, tror jeg det skal gå bra, sier hun.

Himanshu Gulati har vært leder av FpU siden 2012. Da han overtok ledervervet, ble han den første flerkulturelle lederen i et norsk ungdomsparti i historien.

Han er født i Førde, men oppvokst i Larvik, før han flyttet til Lillestrøm.

Foreldrene kom til Norge som arbeidsinnvandrere fra India på slutten av 70-tallet.

Gulati droppet ut av legestudiene etter et halvt år, og begynte på filmskole i India. Etter dette begynte han på økonomistudier på BI, før han endte opp i politikken.

Søskenbarn i storting og regjering

Jens Frølich Holte (28) fra Bergen har vært politisk rådgiver i Høyres stortingsgruppe. Nå skal han bli rådgiver for den nye miljøvernministeren, Tina Sundtoft.

Frølich Holte er søskenbarnet til Peter Christian Frølich (25), som er nylig innvalgt stortingsrepresentant for Høyre. Frølich Holte er utdannet økonom fra Norges Handelshøyskole og London School of Economics, og kommer fra stilling som rådgiver i Høyres stortingsgruppe.

Rikke Sjøberg (28) har vært politisk rådgiver for nestlederduoen Jan Tore Sanner og Bent Høie. Hun følger Sanner til Kommunaldepartementet.

Hun har tidligere vært konsulent i PriceWaterhouseCoopers og politisk rådgiver for byråden i Bergen. Hun har en master fra NHH og vært sentralstyremedlem i Unge Høyre.

Færre kvinner

I listen over unge politikere under 30 som får Solbergs tillitt, er det fire menn og to jenter. I statssekretærkorpset er det 30 menn og 9 kvinner.

- Det er mange unge menn, og ikke så mange unge kvinner. De er sjeldne - jeg tror det har noe med at jenter ikke har så lett for å fryse studiene. De vil bli ferdig med dem, istedenfor å ta usikre jobber. Derfor er de vanskeligere å få tak i, sier Røssland.

Hun har imidlertid sikret seg en ny rådgiver, Sara Økand (21).

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå