På Fremskrittspartiets landsmøte i slutten av mai ble Per Sandberg klappet inn som nestleder for to nye år.

Det som ikke har vært kjent før nå, er at Sandberg bare dager før landsmøtet overraskende varslet at han ville trekke seg som nestleder i partiet.

Det skriver Aftenposten.no.

Dro i raseri

Flere av de tilstedeværende forteller Aftenposten at Sandberg forlot et møte i stortingsgruppens styre i raseri, før han noen timer senere sendte følgende melding til medlemmene i gruppestyret:

«Jeg vet ikke hva som ble sagt etter mitt utbrudd i dag. Jeg vil på ingen måte gå i detalj, dette blir mye. Med bakgrunn i hele prosessen og andre faktorer har dette ført til at jeg trekker mitt kandidatur som nestleder og trapper ned min innsats ut over en vanlig representant. Generalsekretær og Siv er orientert i flere samtaler i dag.»

Aftenposten har fått opplest SMS-en som ble sendt bare tre dager før Frp åpnet sitt landsmøte fredag 24. mai.

Frp-leder Siv Jensen og generalsekretær Finn Egil Holm har foreløpig ikke besvart Aftenpostens henvendelser.

- Det har jeg ingen kommentar til, skriver Per Sandberg i en SMS til Aftenposten i dag.Handlet om ansettelse

Bakgrunnen skal etter det Aftenposten forstår ha vært prosessen der stortingsgruppen skulle ansette en ny trainee.

At Sandbergs favoritt i fra Troms Frp ikke var innstilt til jobben, ble tolket som et ledd i en bitter strid som i en årrekke har pågått i fylkespartiet i Troms, der Sandberg er bosatt.

I etterkant av utblåsningen fikk Sandberg likevel viljen sin, og nestlederens favoritt fikk jobben.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik vil ikke uttale seg om møtet eller SMS-utvekslingen i etterkant.

- Jeg kommenterer ikke det som skjer i gruppestyremøter. Det er ikke offentlig, sier Nesvik til Aftenposten.

Bitter personstrid

Den langvarige konflikten i Troms Frp skal dels bunne i strid om posisjoner i kommunepolitikken i Lenvik Frp, der Sandbergs kone Line Miriam Sandberg er involvert.

I en årrekke skal det ha vært et anstrengt forhold mellom henne og partikollega og nabo, Louis K. Edvardsen, som vant en bitter nominasjonsstrid mot Sandberg i 2010.

- Jeg vil ikke si at det var en konflikt, det var en nominasjonskamp, sier Louis Edvardsen, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

De to har også vært sterkt uenig i flere lokalpolitiske spørsmål.

Konflikten har også handlet om nominasjonen i Troms Frp før høstens stortingsvalg.

Der danket Øyvind Korsberg ut Sandberg-favoritten Per-Willy Amundsen som førstekandidat og sikker plass til Stortinget.

Sandberg og Korsberg skal ha et anstrengt forhold, mens Amundsen er en av Sandbergs støttespillere.

Olsen tilkalt

Slik VG først skrev tirsdag, og som Aftenposten har fått bekreftet, måtte tidligere nestleder Per Arne Olsen opp for å bistå i fylket i år.

Olsen er leder i partiets organisasjonsutvalg, som har ansvar for å følge opp problemer og konfliktsaker. I Troms skal han etter det Aftenposten får opplyst ha bistått med å «roe gemyttene».

Eks-nestlederen ønsket ikke å kommentere saken tirsdag.

Heller ikke Øyvind Korsberg vil si noe om konflikter i Troms, men har følgende kommentar til nominasjonsstriden med Per-Willy Amundsen.

- Det var to kandidater til førsteplassen på listen, og vi hadde to gode kandidater. Nominasjonskomiteen valgte meg til førsteplassen og Per-Willy til andreplassen, sier en ordknapp Korsberg til Aftenposten.

Uro rundt nestledervalg

21. april ble Sandberg innstilt som 1. nestleder i Frp av en enstemmig valgkomité med Ketil Solvik-Olsen som 2. nestleder.

Selv om valgkomiteen la frem en liste med kandidater alle stilte seg bak, hadde det på senvinteren vært sterk uro knyttet til nestledervalget.

Flere sentrale Frp-ere uttrykte da mistillit til Sandberg anonymt, og mente han hadde skadet partiet med utspill om at partiet var blitt for rundt i kantene.

Lederen i Telemark Frp sa i mars til Aftenposten at han ønsket seg Anders Anundsen og Ketil Solvik-Olsen som nestledere, en løsning som ville ført til at Per Sandberg ble vraket.

Anundsen og hans støttespillere vurderte på et tidspunkt å utfordre Sandberg, men trakk seg da det ble klart at støtten i fylkeslagene var for svak.

- Ønsket av Siv

Da han trakk seg mandag, sa Per Sandberg at for lite tid til familien over lang tid har gjort det vanskelig å motivere seg for å fortsette i toppolitikken.

- Når jeg ikke finner motivasjon for å jobbe med det jeg tror på, bryter en ned seg selv. Det er verken jeg, familien min eller partiet tjent med, sa han da han møtte pressen under et gårdsbesøk i Skogn tirsdag.

Sandberg har avvist at han trekker seg i protest mot Frp-leder Siv Jensen og resten av partiledelsen.

- Det vil jeg på det sterkeste og mest bestemte avvise. Jeg vil og kan på det sterkeste tilbakevise at Siv Jensen har spilt en rolle i dette. Virkeligheten er at jeg har følt meg sterkt ønsket av Siv, sier han.