– Sandberg virker som en dårlig taper

– Når Per Sandberg ikke får det som han vil, går han illojalt ut mot partiet. Det er Fremskrittspartiet i et nøtteskall, mener Magnus Marsdal i Manifest Analyse om Sandbergs bok «Mot min vilje».

Magnus Marsdal mener at Per Sandbergs bok tyder på interne konflikter i Frp. 

Saken oppdateres.

– Det er temmelig dramatisk det Sandberg gjør. Han har dratt i nødbremsen og sagt at han ikke vil være med mer. I tillegg gir han ut en bok som angriper partifeller, sier Marsdal til NTB.

Han har i en årrekke fulgt Frp med interesse og ga i 2007 ut boka «Frp-koden – Hemmeligheten bak Fremskrittspartiets suksess». Marsdal mener Sandbergs bok, som skal presenteres onsdag, tyder på at det er ekstremt harde konflikter internt i Frp.

Han mener det er svært uvanlig at en sittende nestleder gir ut en sånn bok.

– Politikere venter gjerne ti år før de kommer med gruff, sier han.

«Brønnpissere og feiginger»

I boka kritiserer Sandberg blant annet utviklingen i Fremskrittspartiet og omtaler partifeller som «brønnpissere» og «feiginger».

Marsdal tar forbehold om at han ikke har lest hele boka, men mener likevel at utgivelsen bekrefter at Frp er et parti med særlige vanskeligheter når det gjelder indre samhold.

– Når nestlederen går ut sånn, viser det hvor vanskelig det er med samarbeid i et parti som hyller egoistisk konkurranse og mener at alle er sin egen lykkes smed. Dette er Frp i et nøtteskall. Partiets ideologi er at man skal ikke underordne seg et fellesskap, sier Marsdal, som mener at splittelsene i Frp har økt under Siv Jensen.

– Siv har ikke Carl I. Hagens samlende kraft og ubestridte førerposisjon. Det gjør det vanskeligere å holde de kreftene som splitter og skaper bråk, i sjakk.

Nominasjonsstrid

Han tror at blant annet en opprivende nominasjonsstrid i Troms Frp, der Sandbergs kone spilte en sentral rolle, er en av de bakenforliggende årsakene til at Sandberg nå gir ut sine kontroversielle memoarer.

– Det er åpenbart ondt blod og bitterhet knyttet til dette. Sandberg er sur fordi kona ikke vant i Troms, sier Marsdal, som i 2007 spådde at Frp vil rives opp av nominasjonskamper der ingen midler vil bli skydd.

Sandberg sier selv til Dagbladetat han ikke utelukker at det vil komme krav om at han ekskluderes fra Frp.

Det er en vanskelig avveining for partiledelsen, mener Marsdal.

– Det som taler for eksklusjon, er at dersom man ikke gjør det, signaliserer man samtidig at det er lov å gi ut bøker som kritiserer partiet. Partiet er nødt til å sette grenser for atferden, sier Marsdal.

– Det som taler mot, er at det da vil bli enda mer bråk rundt Per Sandberg, sier han.

På forsiden nå