Nærmere 40 traktorer inntok rundkjøringen på Klett kl. 15 i dag og stanset nærmest trafikken i den travle rundkjøringen i 45 minutter.

- Vi er ikke ute etter å ødelegge dagen for folk, men for å markere saken. Det har vi oppnådd. Grunnen til at vi bruker en såpass alvorlig aksjon er fordi situasjonen er dramtisk for landbruket med regjeringens forslag til landbruksoppgjør, sier Lars Morten Rosmo, fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag.

Negativt for trøndersk kornproduksjon

- Hvilke reaksjoner fikk dere fra bilistene og publikum?

- Jeg synes det gikk veldig greit og rolig for seg og har ikke fått noen negative reaksjoner. Noen tuta for å støtte oss, og sikkert noen fordi de ikke likte å bli stående. Men de oppførte seg eksemplarisk og vi får mye postiv respons tilbake på aksjonene vi har, sier Rosmo.

Det er de små og mellomstore brukene som blir rammet. Og det er et veldig negativt oppgjør for trøndersk kornproduksjon, hvor mange vil miste arrealtilskudd. Regjeringen foreslår å plukke av ekstratilskuddene på kornproduksjon og sidestille det med grovfôrproduksjon.

Varsler nye aksjoner

- De plukker av 36 kroner per dekar korn i Trøndelag. Det vi får ta ut ekstra i pris er fem øre per kilo. Det svarer seg ikke i forhold til økte kostnader og langt over 90 prosent av kornbøndene vil få reduserte inntekter.

- Bonden tjener 150 000 kroner mindre enn andre yrkesgrupper i samfunnet, vi krevde derfor en inntektsøkning på 35 000 kroner. Andre yrkesgrupper får vel 17 000 kroner ekstra i årets lønnsoppgjør. Tilbudet fra staten innebærer ei inntektsøkning for bonden på 10 000 kroner. Vi sakker ytterligere etter samfunnet for øvrig med dette tilbudet. Det fører til mindre produksjon av sunn og kortreist norsk mat. Det kan vi ikke akseptere, sier han.

Rosmo varsler flere aksjoner i trondheimsområdet torsdag.

- Det er aksjoner som vil merkes for forbrukerne, sier han.

Det ble lange køer på Sandmoen da bøndene aksjonerte på Klett. - Vi får mye postiv respons tilbake på aksjonene vi har, sier Lars Morten Rosmo, fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag. Foto: janne solemsløkk
Sakte fart i rundkjøringen på Klett i dag når nærmere 40 traktorer kretset rundt i 45 minutter. Foto: janne solemsløkk