Adrian laget film om sin avdøde lillebror

- Det har vært godt å dele historien, sier Adrian Bredesen fra Hitra (21).

Adrian Bredesen (21) fra Hitra, har laget dokumentarfilm om sin avdøde lillebror Joakim.

Saken oppdateres.

For syv år siden mistet han sin åtte år gamle lillebror Joakim, som led av den sjeldne sykdommen MLD.

- Når Joakim var 1–2 år begynte han å gå rart og snublet masse. Jeg gikk på barneskolen da jeg fikk beskjed om at han kom til å sitte i rullestol. Etter en stund fikk jeg vite at Joakim hadde fått MLD, og hva det innebar, sier Bredesen til Adresseavisen.

MLD står for Metakromatisk Leukodystrofier, og er en arvelig sykdom som primært rammer nervesystemet.

Det var lokalavisen Hitra-Frøya som først omtalte saken.

LES OGSÅ: - Mange lever med det uten å være klar over det

Sjelden historie

Bredesen kommer fra Sandstad på Hitra, men studerer nå film- og TV på andret året ved Westerdals Oslo ACT. I høst fikk de i oppgave å lage en personlig dokumentar, og det var ingen tvil om hva hans film skulle handle om.

- Det er ikke så mange som har en slik historie. De fleste på Hitra kjenner til det som skjedde, men det er få som har sett det fra mitt perspektiv, og jeg har fått mange støttende ord fra familie, naboer og venner, sier Bredesen.

Vanskelig oppgave

Adrian og familien har alltid snakket mye om Joakim, men å sette ord på alle følelsene foran kamera ble en vanskeligere oppgave enn han hadde trodd. Et stykke ut i dokumentarfilmen må Adrian ta til tårene.

- Jeg er veldig stolt av broren min, og det har aldri vært noe problem å snakke om det. Men når jeg satt fremfor kamera ble det veldig tungt. Første dagen stoppet det helt opp. Det er sårt å grave i gamle følelser og detaljer, men det har vært godt å dele historien, og fått lettet litt på det. Det er det mest personlige jeg har, sier Bredesen.

LES OGSÅ: Snåsamannen-dokumentar åpner filmfestival

Støttende tilbakemeldinger

Bredesen har fått over 100 meldinger og venneforespørsler på Facebook etter at filmen ble lagt ut på YouTube. I tillegg har den private stiftelsen for mennesker med sjeldne diagnoser, Frambu, spurt om å få bruke filmen i kurssammenheng.

- Frambu er et familiested for familier som har alvorlige og sjeldne sykdommer. Vi var der da jeg var liten, og nå har de spurt om å få bruke filmen min. Jeg har også fått tilbakemeldinger fra folk som har mistet søsken eller nær familie. De ser på filmen som inspirasjon, og det er veldig fint, sier Bredesen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Metakromatisk Leukodystrofi (MLD)
  • Metakromatisk Leukodystrofi (MLD) er en svært sjelden, arvelig, fremadskridende nevrologisk sykdom.
  • Sykdommen rammer nervesystemet i kroppen. Muskulaturen stivner, og funksjoner som språk, syn og intellektuelle ferdigheter går gradvis tapt.
  • Forekomsten er beregnet til 1 per 50 000. I Norge fødes det gjennomsnittlig en person med MLD hvert år.
  • Det finnes pr i dag ingen etablert behandling spesifikt rettet mot sykdommen.
  • Kilde: Frambu, senter for sjeldne funksjonshemninger og mld.no.
Adrian Bredesen har laget dokumentarfilmen «Broren min, Joakim». 

Adrian Bredesen har laget dokumentarfilmen «Broren min, Joakim». 

På forsiden nå