Kunnskapsdepartementet har gjort en rekke endringer i Lånekassens regler for undervisningsåret 2015 til 2016. Endringene kan få både positive og negative konsekvenser for elever ved videregående opplæring og studenter ved høyere utdanning.

Ny behovsprøving

Ifølge Lånekassen er grunnstipendet «ment å være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi.»

Tidligere ble stipendet behovsprøvd mot forsørgernes alminnelige inntekt og formue. Nå endres dette til forsørgernes personinntekt og netto positiv kapitalinntekt. Det er også nytt i år at begge forsørgernes inntekt skal legges til grunn, selv om de ikke bor sammen.

Hvor mange søsken du har, og om foreldrene dine er skilt eller gift, påvirker også hvor mye du eventuelt kan få i grunnstipend.

Hvis du for eksempel har to søsken og foreldre som bor sammen, kan du få 1006 kroner per måned hvis foreldrene dine tjener maksimalt 445 300 kroner sammenlagt. Tjener foreldrene dine mer enn maksbeløpet, har du ikke rett til grunnstipend. Maksimalt grunnstipend i skoleåret 2015 til 2016 er 30 200 kroner.

Når Lånekassen skal vurdere inntekten til foreldrene dine, ser de på inntekten for to år tilbake i tid. I år blir derfor inntektsåret 2013 vurdert.

På lanekassen.no kan du sjekke tabellen for å se hvor mye støtte du kan få.

Du kan også beregne stipendbeløpet i støttekalkulatoren.

Ikke lån under 18 år

Tidligere kunne elever under 18 år søke om lån fra Lånekassen, men lånet var behovsprøvd mot foreldrenes inntekt og formue. Med unntak av lån til skolepenger, må du nå vente til du har fylt 18 år med å få lån.

Beløpet du kan låne er inntil 3000 kroner per måned hvis du ikke bor hjemme hos foreldrene dine.

Basisstøtten øker

For undervisningsåret 2015 til 2016 øker basistøtten for høyere utdanning fra 9 785 kroner til 10 092 kroner per måned.

Dermed kan du få opp til 100 920 kroner for skoleåret. 40 368 kroner av basistøtten kan bli omgjort til stipend hvis du står på alle eksamener, er fulltidsstudent hele året og ikke tjener over 168 059 kroner.

Hvis du er gift, eller har samboer med felles barn er inntekstgrensen en annen.

Første utbetaling kommer 15. august hvis søknaden din er behandlet og du har skoleplass. Første utbetaling hvert semester er på 20 184 kroner. De resterende åtte månedene får du 7 569 kroner.

Støtte til første bachelor-år

Hvis du skal studere i USA eller ikke-vestlige land til høsten, kan du nå få støtte til det første året av bachelorutdanningen, selv om dette året ikke regnes å være på nivå med høyere utdanning i Norge.

Hele bachelorgraden må godkjennes for at du skal motta støtte. Du må i tillegg fylle alle vilkårene knyttet til deg som søker.

Hele skolepengestøtten valutajusteres

Hvis du har søkt om skolepenger og tilleggstipend, får du et vedtaksbrev fra Lånekassen. I dette brevet står det hvor mye du får til skolepenger og eventuelt tilleggsstipend.

Beløpet i vedtaksbrevet baseres på valutakursen 1. april.

Når Lånekassen skal utbetale pengene, sjekker de om valutakursen har endret seg mer enn én prosent siden 1. april. Dersom det har vært en endring, vil beløpet du får enten være større eller mindre enn det som sto i vedtaksbrevet ditt.

Tidligere ble kun stipenddelen av skolepengestøtten valutajustert, og kun når det var til gunst for studenten. Valutajustering blir nå gjort både når det er til gunst og ugunst for studenten. Fra og med høsten skal også lånedelen av skolepengestøtten valutajusteres, skriver Lånekassen.

Det er bare skolepenger og tilleggsstipend som valutajusteres, ikke basisstøtten.

Les mer om endringene på lanekassen.no.