Bare fire partier er noen lunde sikre på å vinne stortingsplasser fra Trøndelag ut fra Respons Analyses ferske meningsmåling for Adresseavisen. Tre må sette sin lit til utjevningsmandater og ekstraordinær valgkampinnsats.

For bare en uke siden presenterte VG et norgeskart hvor også Midt-Norge var farget blått. Adresseavisens lokale målinger viser at Ap fortsatt har overtaket på Høyre i Trøndelag. Regner vi med Møre og Romsdal, basert på siste Respons-måling, blir det uavgjort i antall mandater. Men Trøndelag er fortsatt Ap-land. Og basert på dagens måling virker det mer sannsynlig at Ap vil styrke overtaket enn at det utlignes. Høyres fjerdemandat i sørfylket er nemlig inne med liten margin, og partiet må trolig ha et valgresultat på over 30 prosent for å berge dette.

Forholdsvis små forskyvninger i styrkeforholdet mellom Ap og Høyre kan føre til at det blir Audun Otterstad, og ikke Marvin Wiseth som havner på tinget. Ap går frem sammenlignet med juni-målingen, men mobiliseringen av gamle Ap-velgere er nøyaktig den samme som i juni. Ap henter nesten ingen velgere fra Høyre. Fremgangen siden juni skyldes i hovedsak mobilisering av hjemmesittere ved forrige valg (kommunevalget 2011).

Meningsmålingen viser igjen at Arbeiderpartiets sterke posisjon i Sør-Trøndelag henger sammen med et usedvanlig godt grep om kvinnelige velgere. Nesten annenhver kvinne som har bestemt seg for å stemme peker på Ap. Blant mannlige velgere er Høyre størst i dette fylket.

Høyres mobilisering av gamle velgere er lavere enn i juni i Sør-Trøndelag, men høyere i nord. I begge fylkene henter partiet flere tidligere Ap-velgere enn i juni. Høyres historisk høye nivå i Nord-Trøndelag er dårlig nytt for Fremskrittspartiet. Det blokkerer effektivt for Robert Eriksson. Han må rive Høyre ned fra et historisk høyt nivå, som dessuten har vært stabilt over flere måneder, for å ha noen muligheter.

På Trønder-Avisas meningsmåling for en uke siden, gjort av Sentio, var Marit Arnstad (Sp) ute og Robert Eriksson inne fra Nord-Trøndelag, med oppslutning på henholdsvis 11,9 og 13,0 prosent. Respons Analyse bytter om på rollene og gir Arnstad et solid forsprang. Årsaken til de vidt forskjellige resultatene kan være at byråene bruker ulike metoder for vekting av svarene. Det viser uansett at meningsmålingene har svakheter, uten at vi kan si nøyaktig hva det er.

Blant småpartiene er Miljøpartiet De Grønne som har mest å glede seg over. 4,2 prosent i sør og 2,4 i nord vitner om at partiet er i siget. Men Venstre, med 5,5 prosent i Sør-Trøndelag, er faktisk bare drøyt 800 stemmer unna å ta sistemandatet fra Høyre, forutsatt samme stemmetall som ved stortingsvalget i 2009.

Slik det ser ut nå, er det bare Høyre og Arbeiderpartiet som kan regne med å bli representert fra begge trøndelagsfylkene. Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Venstre går tre spennende og usikre uker i møte. Minst ett av dem kan bli sittende tomhendt tilbake etter valget.