Oslo: Vi er et maktsøkende parti. Dersom det rødgrønne flertallet faller, må vi se på muligheten for en «Bondevik 3». Vi har ingen tid å miste, sier Iversen Stokke.

Senterpartiet landet rundt forbereder seg nå på den siste kraftinnsatsen mot sperregrense og regjeringshavari.

Mens Senterpartiet i Nord-Trøndelag står i en særstilling, sliter resten av landet med å repetere valgresultatet fra 2009 på 6,2 prosent oppslutning.

Les også: Et liv etter det rødgrønne

For det rødgrønne regjeringsprosjektet ser det mørkt ut. Om en legger den siste landsmålingen fra Respons Analyse til grunn, ryker flertallet 9.september.

- Maktsøkende parti

Utsiktene for å bli forvist til opposisjon har fått mange i Senterpartiet til å tenke halvhøyt om fortsettelsen.

Ikke alle vil snakke åpent om dette så tett på valgdagen. Men fylkesleder for senterpartiet i Sør-Trøndelag, Gunn Iversen Stokke, er klar på at Senterpartiet bør forberede seg på å gå i forhandlinger med sentrumspartiene og Høyre, dersom det rødgrønne flertallet skulle falle.

- Jeg håper på og jobber 110 prosent for en rødgrønn seier. Men Senterpartiet har tradisjon for å være et maktsøkende parti. Dersom det rødgrønne flertallet skulle falle, må Senterpartiet ha en plan om å se på muligheten for en «Bondevik 3», sier Iversen Stokke.

Bygge sentrum

Flere av Iversen Stokkes profilerte partikolleger i Trøndelag støtter en sentrumsorientering for Sp dersom det rødgrønne flertallet faller.

- På et tidspunkt må Senterpartiet gjøre seg klar til å bygge i sentrum igjen, sier ordfører i Leksvik, Einar Strøm.

Han tror imidlertid dette kan ta tid dersom Venstre og KrF går i regjering med Frp.

- Jeg tror uansett det blir travelt på partikontoret i tiden som kommer. Sp har alltid vært opptatt av å søke innflytelse, det blir litt meningsløst å drive politikk om ikke dette er utgangspunktet, sier Strøm.

Ordfører i Skaun, Jon Husby, tror i likhet med Strøm at Sp vil returnere til sentrum og et samarbeid på den andre siden av norsk politikk.

- På sikt kan nok det skje. Valgresultatet vil gi en pekepinn på når. Om det skjer nå i første omgang, er jeg mer usikker på, sier Husby.

Ordføreren i landets største Sp-kommune, Ivar Vigdenes i Stjørdal, fortalte Nationen i forrige uke at budsjettsamarbeid med en Høyre-regjering kan bli aktuelt allerede i høst.

- Men nå går vi først til valg for å få et rødgrønt flertall. Dersom resultatet skulle bli noe annet, skal selvfølgelig alle vite at vi, tradisjonen tro, vil søke mest mulig innflytelse for stemmene folk gir oss, sier Vigdenes til Adresseavisen

Nye kort

Sør-Trøndelags førstekandidat til Stortinget, Heidi Greni, understreker også at hun er mest opptatt av en rødgrønn valgseier. Hjemme i Holtålen ble hun valgt til ordfører med utgangspunkt i en borgerlig fellesliste med KrF, Venstre og Sp. Sammen klarte de tre partiene å sprenge 104 år med Ap-tilknyttet ordfører.

- Kortene blir delt ut på nytt om det rødgrønne flertallet faller. Sps mål er gjennomslag, det kan ikke overraske noen. Men om det skulle bli noen ny sentrumssamling, er man avhengig av at alle partiene i sentrum blir sterke, sier Greni.

Tror på seier

Fylkesleder Tomas Iver Hallem i Nord-Trøndelag Sp flyr høyt på meningsmålingene for tiden. Fylkeslagets førstekandidat, Marit Arnstad, har en oppslutning resten av senterpartikandidatene bare kan drømme om.

Men det begynner å rette seg på de nasjonale målingene også nå.

På hvilken måte bør Senterpartiet søke innflytelse dersom det rødgrønne flertallet faller?

- Det er riktig at Senterpartiet skal være maktsøkende. Vi har en strategi om å søke makt gjennom det rødgrønne regjeringsprosjektet. Vi står fullt og fast på dette. Så får vi eventuelt tenke på alt det andre senere, sier Hallem.