St. Olavs Hospital har fått kritikk fra Statens helsetilsyn for brudd på spesialhelsetjenesteloven og internkontrollforskriften. Konstituert administrerende direktør ved St. Olavs Hospital, Gudmund Marhaug, sier at de ser alvorlig på kritikken.

Les pressemeldingen fra St. Olavs her

- Det er riktig at en lege har operert en annen lege på St. Olavs, og det er klart dette er en uheldig sak for oss, sier Marhaug.

- Leger kan også bli syke

Han presiserer at Helsetilsynet ikke har klaget på selve behandlingen som ble utført, men på at det ikke ble rapportert om hendelsen. Dette strider mot internforskriften på St. Olavs.

- Leger kan jo bli syke og behøve behandling de også, men det skal gå gjennom systemet på den vanlige måten, via fastlegen, sier Marhaug.

Gudmund Marhaug påpeker at det ikke er en tjenestefeil å operere en kollega, men at det alltid er uheldig å behandle personer man har en nær relasjon til.

- Vi mener at man setter sin egen vurderingsevne på en stor prøve hvis man behandler noen som står en nær, sier han.

Fjernet overlege

I tillegg har St. Olavs Hospital mottatt en klage fordi de reagerte altfor seint i en pasientklagesak mot en overlege.

- Overlegen er nå tatt ut av operativ virksomhet og fått tilbakekalt sin spesialistgodkjenning. Vedkommende er også pålagt begrensninger i sin autorisasjon. Det tok oss over ett år før vi innså at overlegen ikke var kvalifisert for jobben, og det beklager vi sterkt, sier Marhaug.

Foto: JENS PETTER SØRAA