Lekser på iPoden

Vidcasting er det nyeste og tøffeste for skoleelever. Fornyingsministeren og finansministeren er mektig imponert av de nye læringsverktøyene.

Saken oppdateres.– Dette er fremtiden, det tror jeg helt sikkert, sa fornyingsminister Heidi Grande Røys til NTB etter å ha fått en innføring i de nye undervisningsmetodene på Holmlia skole i Oslo onsdag.

Vidcasting lar elevene bruke tekniske duppeditter som mobiltelefoner, PDA og Mp3-spillere i timene og til leksearbeid.

Videosnutter

Læreren lager små animasjonssnutter eller videoer som elevene kan spille av i klasserommet eller hjemme. Elevene får dermed repetert undervisningen så mange ganger som de ønsker. I tillegg kan det brukes til lekser, hvor en oppgave må løses før man kan klikke seg videre til neste.

Foreløpig brukes metoden i norsk for fremmedspråklige, matte og naturfag.

– Det som er så flott er at det blir mye mer individuelt rettet. Hvis elevene ikke får med seg hva jeg sier i timen, kan de bare spole tilbake. De kan høre det jeg sier om og om igjen, sier norsklærer og ildsjel bak prosjektet, Teddy Kjendlie.

– Litt kult

Prosjektet, som har fått pengestøtte fra Undervisningsdepartementet, var nytt i høst, og elevene fikk ta i bruk de nye læringsverktøyene i desember.

– Det er en mye morsommere måte å lære på enn jeg er vant til. Før jul hadde vi algebra, og det fungerte kjempefint. Læreren rakk ikke å hjelpe alle, men da kunne vi bare ta fram iPod-en og høre ham forklare det der, sier 15-år gamle Mohammed Saddiki.

– Det er veldig bra – nesten som å ha fem-seks lærere i klasserommet samtidig. Og det nok mange unge som synes at det er litt kult å bruke iPod, sier Daniel Villadsen (14).

Fremmedspråklige

Vidcasting er tilgjengelig for skoleelever som selv har mobiltelefon eller Mp3-spiller med video hjemme. I tillegg har skolen kjøpt enn en rekke iPod-er som brukes på deling i klassen. Særlig de ferske fremmedspråklige elevene har godt utbytte av systemet.

– Det var denne gruppen som var utgangspunktet. De kan bruke illustrasjonene til å lære seg ord og uttrykk, og de kan følge et program som er på deres nivå. Det gjør det mye letter å undervise flere elever samtidig, sier Kjendlie.

Imponerte statsråder

Fornyingsminister Heidi Grande Røys og finansminister Kristin Halvorsen besøkte skolen onsdag, og var imponert over de teknologiske hjelpemidlene elevene får ta i bruk.

– Veldig interessant å se på nye artige og fengende måter å lære på, sier Halvorsen.

Hun er ikke redd for at undervisningsmetoden skaper et skille mellom elever som har dyre dataleketøy og de som ikke har det.

– De får jo mulighet til å bruke de spillerne som skolen har. Og det er nettopp mange av de elevene som ikke har slike spillere selv som drar nytte av den digitale kompetansen de får i et slikt prosjekt, sier hun.

 
På forsiden nå