Fra asfaltliv til huleliv

Elevene i sjuende klasse ved Lilleby Skole var på tur denne uka. Turen gikk inn i fjellet. Der kan de leke gjemsel med asfalt, biler og alt det de ser hver eneste dag.

Saken oppdateres.

Et stykke inn på Ladestien, bare noen minutters sklitur på en isholkete sti ned fra Østmarka sykehus, kommer du til Polsmohula. Her har barn lekt og fantasert om huleliv og eventyr siden krigen. For her går du inn i stappmørke, innover en lang gang og inn til en stor hall. Det lukter våt stein og renner vann langs bulkete hulevegger. Om du ikke løfter beina kan du snuble litt i den ujevne bakken under skoene, og snart kjenner du hvordan mørket legger seg rundt deg, og lukker deg inne i fjellet. Denne uka fikk barna i sjuende klasse på Lilleby skole få komme inn i hula. Noen har vært der før, men denne gangen var det enda litt mer spesielt. De ble møtt av musikken fra «Hjortejegeren» og fikk hvert sitt stjerneskudd i hånden. 300 telys og ti fakler viste vei inn til hjertet av hulen. Og der var det satt opp benker å sitte på, og viltgryte til å mette magen.

Barna på Lilleby Skole bor mellom biler og blokker, og ser til daglig mer asfalt enn gress. Men selv om de bor i byen, har de ikke altfor lang vei til sjøen, Ladestien og natur. Det vil mange foreldre og naboer på Lade hjelpe til med å vise fram. Derfor har de dannet Skoggruppa. Skoggruppa arrangerer turer slik at alle kan få muligheten til å komme seg ut i naturen. Det er Lademoen Velforening, Lilleby Skole, foreldreutvalget og det som heter Arbeid og kompetanse i kommunen, som har samarbeidet om å få det til. Sammen med sosionomstudentene i 1. klasse på Høgskolen i Sør-Trøndelag tok de med seg elevene fra asfaltliv til huleliv.

Kort vei til hula

– Gjett hvor gammel denne hula er, sier Bjørn Lien, som er leder i velforeninga.

– Fra steinalderen, tippes det fra ungeflokken i mørket.

– Nei, den ble bygget mot slutten av krigen. Så den er omkring 60 år gammel. Det var norske entreprenører som laget den. Hva tror dere denne hula ble brukt til da, spør Bjørn videre.

– Gjemsel, knises det, og alle ler så det runger i huleveggen.

– Tyskerne hadde matlager og ammunisjon inni her. Det er et hull i taket, så kanskje de hadde antenne ut, og de kunne kommunisere med radio og, forteller han. Flere av barna har lekt gjemsel her. Noen har gått tur hit, for det er faktisk ikke mer enn et par kilometer å gå fra Lilleby Skole. Men ikke alle har vært i denne, eller de andre hulene på Lade.

Masse aktivitet på Lade

Skoggruppa har også fått en laftet gapahuk som de skal sette opp ved Herjuvannet, som ligger ovenfor Jonsvannet.

– Her skal vi ha turer, overnatting og alle som vil, skal få bruke den, sier Bjørn Lien. Han forteller og at velforeningen har lavvoer som de bruker på tur og at det skal skaffes en kano.

Studentene som har vært med på prosjektet håper å få til hinderløype ved Herjuvannet også.

Siden i sommer har gruppa hatt fem turer. Foreldrene på Lilleby har også organisert turer til Vassfjellet annenhver dag i vinter, og de holder ulike kurs og kvelder så barna får lære nye ting, som for eksempel Olabil-bygging.

– På den måten er det lettere å få til å komme seg ut og ha det moro sammen, sier Bjørn. 
 
På forsiden nå