Jogger for fattige barn

Internasjonal uke på Brundalen skole avsluttes med joggetur i nærmiljøet til inntekt for Redd Barna.

Saken oppdateres.

I skolegården er alle elevene samlet for informasjon og oppvarming. Hele uka har de jobbet med internasjonale tema og nå skal de virkelig gjøre en innsats. Som Redd Barna-skole arbeider de hvert år med to kontaktland som de lærer mer om. Erik Wold i sjetteklasse holder appell foran alle elevene om årets prosjekter.

– Vi samler inn penger til Redd Barna, alle som vil kan betale 10 kroner for å være med å jogge. Og det gjør nesten alle, forteller Siri Helene Halvorsen (10) fra elevrådet.

– I år har vi lært om Zambia og Sri Lanka, sier Kristin Mjølnerød (10) som også er arrangør.

Uka før skolejoggen har de sett filmer fra de to landene og lært om hvordan barn har det der. Ikke alle får gå på skole og mange barn har foreldre som er døde av aids.

– Og så lever de for sju kroner dagen, sier de to jentene. Og det er jo faktisk mindre enn det barna betaler for skolejoggen.

Full fart

Selv om sola skinner, må alle varme opp til stereoanlegget. Noen fjerdeklassinger hopper opp og ned på scenen og alle de andre følger etter så godt de kan. Etterpå er en av oppvarmerne litt flau over det han har vært med på, det er ikke bare bare å stå foran hele skolen.

Etterpå samles alle de 270 elevene ytterst i skolegården. Først står de eldste som har lyst til å løpe den lengste, blå løypa. Så kommer de som har lyst til å løpe middels langt og til slutt står de minste som skal ut i gul løype. Tidligere har de hatt bare to løyper, men i år kan de som vil jogge litt lengre, begi seg ut på lange tre kilometer. Plutselig ringer bjella og de første spurter over gressplenen og opp den første bakken. De minste kommer etter, men de tar det litt mer med ro. En liten stund er det helt stille i skolegården og de eneste som er igjen er arrangørene fra elevrådet og noen lærere.

Jogger for et godt formål

Plutselig begynner løperne å komme i mål. Først kommer de minste som har vært ut i den korteste løypa. Noen spurter, mens andre går i mål. Begge deler kan være like lurt, for det er om å gjøre å komme i mål på en idealtid som arrangørene har bestemt på forhånd. Først i mål på den blå løypa kommer Erlend Aasheim (11), Thomas Rognes (12) og Daniel Askelund Singstad (11), men de har dessverre tatt feil vei og de blir disket. Mange er slitne etter løpet i sola og går med lange armer og bøyde rygger opp den siste bakken.

– Æ har så vondt i hjertet!

– Kor e målet?

Heldigvis får de saft og yoghurt etter målgang. Og så er det premieutdeling, med premier både for beste tid, idealtid og mange uttrekkspremier.

– Det føles bra å gi litt penger, fordi det er jo synd på barna i Zambia og Sri Lanka, mener Kristin og Siri Helene.

Selv om de er arrangører så jogget også de rundt den blå løypa, de vil også hjelpe.

Tirsdag er det Brundalskveld i skolegården og da skal alle elevene på scenen for å vise fram sang, dans og musikk som de har lært det siste halvåret.

 
 
 
På forsiden nå