Steintøffe dager på leirskole

Hjemmelaget middag, å oppleve gruvearbeidernes slit og å finne kobbermalm var blant høydepunktene under leirskoleuka.

Saken oppdateres.

 • Kjøttkakene og alle de andre kjempegode middagsmåltidene!
 • Å oppleve hvordan gruvearbeiderne måtte slite i gamle dager!
 • Å finne kobbermalm, kanopadling og skogstur i kveldsmørket!

Slik oppsummerer Vegard Jensås Andersen, Martin Berg Hansen og Tuva Witzø Johannessen fra 6. klasse ved Hallset skole i Trondheim det de regner med å huske best etter en ukes hektisk program ved Storwartz leirskole på Røros. Sammen med 57 andre sjetteklassinger og fire lærere fra Hallset har de nettopp avsluttet en skoleuke som skiller seg veldig mye fra de vanlige timeplanene på Hallset.

Masse høydepunkter

– Maten på Storwartz var så god at det verste med hele oppholdet var å vente på at det skulle bli middag! De hjemmelagede kjøttkakene kommer jeg nok til å huske best fra hele turen, selv om det også var mye annen god mat å få, sier Vegard. Han skynder seg å legge til at hele leirskoleoppholdet var helt fint, og at han særlig syntes det var artig å lete etter malmsteiner i de store steinveltene ved de gamle gruvene inne på fjellet.

– Jeg syntes det var aller mest spennende nede i den gamle Olavsgruva, og se hvordan de jobbet i gruvene for 350 år siden. Jeg kommer til å huske det jeg lærte om hvordan de fant kobberet og hvordan de fikk det frem – og jeg kommer også til å huske lenge at det også var en tøff jobb, med mye slit og dårlig betaling. Jeg syntes veldig synd på gruvearbeiderne da jeg forsto hvordan de hadde det på jobb nede i gruvene i gamle dager, sier Martin Berg Hagen.

Tuva Witzø Johannessen syntes også det var spennende å lære om hvordan kobbermalmen ble hentet ut fra gruvene, men for henne ble høydepunktet på turen noe helt annet: Tur i bekmørk furuskog

– Vi hadde kurs i kanopadling i Mølmannsdalen den siste dagen, med fisking og grilling etterpå. Vi var der helt til kvelden kom, og det ble også en spennende opplevelse å gjennom den bekmørke furuskogen tilbake uten noe lys å hjelpe seg med, forteller Tuva.

De tre var helt enige om at det kjedeligste med oppholdet var at de hver dag etter middag måtte sette seg ned og skrive en logg over alt de hadde vært med på og lært fra dag til dag. Samtidig legger de vekt på at de har hatt et veldig godt utbytte av de fem dagene – og at den del av kunnskapen, samtidig som de syntes de hadde fått lære og oppleve veldig mye på de fem dagene.Steintunge sekker hjem

– Naturen, gruvedriften, fremveksten av Bergstaden Røros og kulturen her står sentralt i det vi prøver å formidle ved Storwartz leirskole. Vi forsøker å kombinere det med å gi elevene et innblikk i geologi og geologiske forhold, blant annet gjennom et besøk i Kvitsanden. Det er en gigantisk endemorene fra istidens dager, og vi viser hvordan is og vann har formet landskapet, samtidig som vi kombinerer disse utfluktene med aktiviteter som kanopadling og fiske.Det sier leirskolelærer Henry Rugelbak, som også røper at Rørosvidda er blitt ganske mange kilo lettere etter at gjengen fra Hallset skole var på besøk:

– Jeg tror hver eneste av elevene fikk med seg så mange malmsteiner at sekkene bokstavelig talt ble steintunge på turen hjem til Trondheim!

 
    
      (Foto: GEIR TØNSET)

  Foto: GEIR TØNSET

 
    
      (Foto: GEIR TØNSET)

  Foto: GEIR TØNSET

På forsiden nå