Demokrati-tur til Ramallah

Neste onsdag drar Erling Hess Johnsen (17), Marie Denise A. Sahba (14) og Vilde Aarethun (16) til Ramallah for å fortelle hvordan ungdom i Trondheim deltar i de politiske beslutningene.

Saken oppdateres.

– Mormor ble litt bekymret, og mente det ikke var særlig lurt å dra til et område med krig, forteller Erling Hess Johnsen, ordfører i Ungdommens bystyre. Men Erling, Marie og Vilde har kommet til at det ikke er spesielt farlig å reise. De reiser sammen med to voksne som er ansvarlige for det unge bystyret.

Vilde har faktisk vært i området før, sammen med sin mor Venke Aarethun som har besøkt Midtøsten utallige ganger de siste 30 årene. Hun skal lede delegasjonen med trondheimsungdommene og en gruppe fra Trondheim kommune som skal samarbeide med vennskapsbyen Ramallah på Vestbredden.

Godt forberedt

Ungdommene innrømmer at de er veldig spente. De har forberedt seg godt, blant annet i hvordan de skal opptre i en annen kultur.

– Såpass ja, sukker Erling når Venke forteller at hankjønn i delegasjonen må stille i slips ved enkelte anledninger i løpet av de ti dagene de skal være borte.

Det er ikke alt det er like lett å være forberedt på, Sahba tenker spesielt på besøket de skal ha i flyktningeleiren al Amari like utenfor Ramallah. Der skal de blant annet besøke fotballaget som var på Skandia Cup i Trondheim i 2004.

Demokratiopplæring

Hovedærendet til de tre unge politikerne er å fortelle om hvordan Ungdommens bystyre i Trondheim fungerer og hvordan unge kan delta i den politiske prosessen. Ramallah kommune ønsker å opprette en slik ordning. Jeriko, som ikke ligger så langt unna, har faktisk allerede en slik ordning.

De tre engasjerte unge fra Trondheim skal reise rundt og besøke skoler. Der skal de fortelle om hvordan demokratiet fungerer og om erfaringene med Ungdommens bystyre i Trondheim siden opprettelsen i 2005. Budskapet er delaktighet, at ungdom kan påvirke gjennom å delta i den politiske prosessen. Erling, Vilde og Marie Denise innbiller seg ikke at det blir en enveis læreprosess. De regner med å lære mye selv. Erfaringene med å vokse opp under okkupasjon og krig har gitt ungdommen i Palestina erfaringer som ligger langt unna den trygge norske virkeligheten.

I tillegg til å besøke Ramallah og oldtidsbyen Jeriko, skal de tre fra Ungdommens bystyre også være i Jerusalem.

For at du skal få et inntrykk av hvordan det er å reise til dette området skal Erling, Vilde og Marie Denise skrive reisedagbok fra turen som du kan lese her på Sainntja!?

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå