Forbereder 17. mai

Korpsøving på Åsvang skole betyr ikke bare spillende barn og ungdommer. I disse dager kryr det også av voksne på dugnad.

Saken oppdateres.

To kvelder før jul pakkes det såper, strikkes votter, lages drops og drikkes kaffe. Mødre og fedre får testet kreativiteten når den årlige julemessa står for døra søndag 2. desember. Det er en av de store inntektskildene for Åsvang og Eberg skolekorps, som også spiller sammen med Brundalen og Charlottenlund skolekorps. Mens barna konsentrerer seg om å spille riktig, sitter de voksne i såpe- og limlukt og lager ting som kan bli til fine julegaver. De unge musikantene vet godt hvorfor foreldrene jobber så hardt disse kveldene, i tillegg til at de lager ting hjemme. Det handler om å selge ting så korpset kan tjene penger. De voksne kaller det dugnad.

– De har dugnad fordi de sitter sammen og lager ting, mener Tonje Aune (9 ½).

Dugnad?

Akkurat hva dugnad er, klarer ikke aspirantene å forklare, men de vet at pengene som kommer inn fra salget på julemessa gjør at de har instrumenter å spille på. Og de voksne vil i hvert fall ikke høre kommentarer om de «stakkars korpsforeldrene» som må stille opp på dugnad for barna sine.

– Korps har jo et dårlig rykte blant foreldre, men det er jo ikke bare vi som stiller opp. Voksne står og fryser på fotballbaner rundt omkring også, mener Bernt Marius Johnsen.

Arbeiderne mener rett og slett at de har det hyggelig sammen og de har inntrykk av at barna synes det er bra at de også er med på øvingene. Her kan de møte foreldrene til de andre korpsmusikantene og prate om løst og fast. Rett som det er dukker noen nysgjerrige håpefulle opp på verkstedene rundt om på skolen for å ta i et tak og for å prate litt. Noen jenter hjelper til med pakkingen av fargerike såpepakker. Maren Sofie Bratsbergengen (8) har laget nesten et helt korps av trepinnenisser. Lillebror Kristian på fem år spiller fortsatt ikke, men det hindrer han ikke i å lage en liten kjelke til en snømannfamilie. Maren begynte hjemme og gjør seg ferdig etter at hun er ferdig med å øve med tverrfløyta.

– Det er ganske morsomt å lage ting. De voksne både slapper av og jobber når de er her, mener hun.

– Foreldrene har det artig og koselig når de lager ting sammen, mener Kamilla Livik (10). Venninna Mari Gjetnes (10) tror riktignok at de synes det er litt slitsomt også.

Takknemlige

De vet at pengene som kommer inn gjør at de kan stille i flotte uniformer på 17. mai. Denne våren skal de spille i toget for første gang, noe de er en smule bekymret for. Hittil har de ikke prøvd å spille mens de går. Aspirantjentene synes at foreldrene lager mye fint til julemessa og har forhåpninger om at de kan kjøpe noe selv også, selv om de skal spille den dagen.

De største musikantene er takknemlige for at foreldrene stiller opp når det trengs, de vet at det behøves en del penger for å drive et korps.

– Hvis de ikke hadde orket å gjøre alt dette hadde vi ikke kunne holdt på med spillingen, sier femtenåringene Maja Stensvold og Katrine Brede. Selv om de ikke lager så mye selv, er de sikre på at de også kommer til å jobbe frivillig på dugnad når de blir eldre. 
 
På forsiden nå