Tok avstand fra rasisme

Angrepet mot en kurdiskeid restaurant på Brekstad gjorde at over 1000 personer stilte opp i fakkeltog mot vold og rasisme. Et tidligere Vigrid-medlem var med på angrepet.

Saken oppdateres.

En mann i 20-årene bekrefter ovenfor Adresseavisen at han var med på episoden som ble videofilmet av gjerningsmennene selv. Ettersom politiet har fått tilgang til opptaket, ser han ikke noen grunn til å nekte for å ha deltatt. Sammen med to andre menn var han før helgen i avhør hos politiet i Ørland.

Mannen har vært medlem av den høyreekstreme organisasjonen Vigrid, men i et tidligere intervju med Adresseavisen hevdet han at han hadde brutt med gruppen.

Det samme miljøet mannen tilhører sto bak et nytt tilfelle av bråk på Brekstad natt til lørdag.

Stort engasjement

Dagen etter gikk over 1000 mennesker i fakkeltog gjennom Brekstad sentrum for å vise avsky mot vold og rasisme i lokalsamfunnet. Initiativtaker Anne Arntzen sier angrepet mot restauranten var dråpen som fikk begeret til å renne over.

- Vi må vise at vi kan gjøre noe med fredelige midler, sier Arntzen, som kun har fått positive tilbakemeldinger etter arrangementet. Det bor 5200 mennesker i kommunen og Arntzen er overveldet over at så mange deltok i arrangementet.

Engasjementet som ble vist under fakkeltoget håper hun kan utvikles videre, men Arntzen sier hun trenger hjelp fra lokalsamfunnet for å få dette til.

Eieren av restauranten, kurdiske Yusif Guven, sier de har vurdert å legge ned restauranten og flytte fra Brekstad.

- Vi har tenkt på det noen ganger, men etter fakkeltoget har vi skjønt at folk vi ha oss her, sier han. Han har drevet restaurant på Brekstad i elleve år, men det er først det siste året de har hatt problemer med bråkmakere. Ved det siste tilfellet angrep ungdommene personalet og ødela innredningen i pizzarestauranten.

Guven føler at fakkeltoget betyr mye for de.

- Vi fikk se at folket her står sterkt bak oss, sier han, og håper dette blir starten på flere slike arrangementer.

Kjente bråkmakere

Verken politiet eller kommunen tror angrepet mot restauranten var rasistisk motivert. Gjerningsmennene betegnes som bråkmakere som ikke skiller mellom innvandrere og andre.

Ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt påpeker at det ikke er mer enn en håndfull personer som står bak de uheldige episodene. - Vi har massevis av kjempeflott ungdom som synes dette er ufordragelig, sier han.

Grøntvedt sier de har satt i gang flere tiltak de siste tre månedene for å redusere volden. Blant annet har utestedene laget felles regler for hvordan gjestene skal oppføre seg og kle seg. Har noen på seg klær som signaliserer at de tilhører et høyreekstremt miljø, vil de bli nektet adgang.

 
        
            (Foto: THOMAS KOTHE-NÆSS)

  Foto: THOMAS KOTHE-NÆSS

 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå