Inge Bakøy var like i nærheten da raset gikk. Den svære anleggsmaskinen ble liggende delvis under vann etter en ferd på 40-50 meter Foto: GLEN MUSK

Bakøy befant seg bare noen meter unna da jordraset løsnet i fjellsiden ved E39 tidlig i går morges. Raset førte maskinen en bratt skråning ned til sjøkanten. Her ble gravemaskinen liggende delvis under vann. Føreren ble funnet utenfor maskinen. Han ble brakt til St. Olavs Hospital i et Sea King redningshelikopter. I går kveld var hans tilstand alvorlig, men stabil.

Snøsmelting og mye snø

Ulykken skjedde i et område hvor det pågår arbeid på ny E 39, like ved fylkesgrensen. Statens vegvesen mener raset skyldes store nedbørsmengder og snøsmelting. Bakøy, som er ansatt i Grunnarbeid, var ett av to øyenvitner til ulykken.

– Jeg satt i bil rundt 20 meter unna gravemaskinen, som sto på veien. Klokka var 07.10, og vi hadde akkurat kommet til anleggsstedet. Det var veldig vått, og mye vann rant over veien. En annen gravemaskin sto litt lenger unna. Føreren varslet oss om en del små stein som løsnet i fjellsiden. Plutselig skjedde det, sier Bakøy.

Skur av vann og leire

Det rundt ti meter brede raset skylte over veien og videre nedover mot fjorden.

– I lyset fra den andre gravemaskinen så jeg at en skur av vann, jord og leire stå høyt opp i luften da raset passerte veien i stor fart. Gravemaskinen som sto på veien, skled sidelengs før den tippet utfor. Jeg ble helt satt ut, sier Bakøy.

I løpet av kort tid kom flere anleggsarbeidere til stedet, og føreren ble båret opp på veien, der han fikk behandling av lege. Det kom ambulanser fra begge sider av raset, samt brannvesen og politi fra Orkdal. Gravemaskinen som ble tatt av raset, tilhører firma Bredesen på Sunndalsøra.

– Jeg vil berømme alle som deltok i redningsaksjonen. Det ble tatt hurtige avgjørelser slik at føreren ble brakt opp på veien etter kort tid, sier Bakøy.

Like før

Deler av veistrekningen med anleggsarbeid langs Vinjefjorden ble stengt for et par uker siden på grunn av risikoen for steinsprang. Mellom klokken seks og syv om morgenen og en time om ettermiddagen sluses biler gjennom anleggsområdet for at folk i området skal komme seg til og fra arbeid.

– Bare en times tid før raset kjørte fire privatbiler forbi stedet. Noen anleggskjøretøyer passerte også, sier prosjektleder Finn Sefaniassen i Grunnarbeid.

– Mens trafikken passerer, setter vi ut vakter der det er fare for steinsprang, men vi har ikke hatt vakter der raset gikk. Stedet har ikke vært vurdert som farlig verken for steinsprang eller jordras, sier han.

Etter de store nedbørmengdene, ble det ifølge Sefaniassen bestemt at gravemaskinen ikke skulle utføre de planlagte gravearbeidene her i går morges.

– Da raset gikk, sto gravemaskinen på veien for å fjerne noe småstein som vannet hadde ført med seg. Den hadde ikke startet graving, og skulle flyttes litt lenger unna. Raset ville ha gått uansett på grunn av de store vannmengdene, sier Sefaniassen.