RBK-støtte til Arvid Birkeland

Trønderske fotballstjerner er blant mange tusen som engasjerer seg for Arvid Birkelands sak i Brasil.

Saken oppdateres.

Snart to år er gått siden Birkeland ble siktet for hvitvasking av penger i forbindelse med «Operasjon Paradis» i feriebyen Natal i Brasil. Nå venter trønderen på tiltale, og en eventuell dom, i saken hvor flere nordmenn allerede har blitt dømt til lange fengselsstraffer.

I mellomtiden får han støtte på nett, og fra brakka på Lerkendal. RBK-spillerne Per Ciljan Skjelbred og Andreas Nordvik har begge møtt Birkeland i Brasil, og er også blant de drøyt 3000 som har meldt seg inn i støttegruppen på Facebook.

– Vi ønsker at han skal få en rettferdig behandling, og at norske myndigheter skal gå inn i saken og se på hva som må gjøres, sier Skjelbred.

Han og Nordvik traff Birkeland tilfeldig da de var på ferie i Natal i desember. I tillegg til å spise middag sammen med flere ganger, viste Birkeland dem rundt på anlegget hvor han selv har engasjert seg i et fotballprosjekt for gutter i 14-15 årsalderen.

– Vi visste litt om saken hans fra før, men fikk vite enda mer der, og vi syns det er rart at norske myndigheter ikke har gjort mer, sier Nordvik.

Økokrims rapport

Striden mellom Birkeland og myndighetene dreier seg om Økokrims endelige rapport om trønderens økonomiske situasjon fra 1999 til 2006. Den skal vise at Birkeland hadde nok midler til å foreta store investeringer i Brasil, og at pengene derfor ikke måtte stamme fra hvitvasking slik brasilianske myndigheter mener. Økokrim mener de har sendt alt relevant materiale til Brasil, men dette stemmer ikke, ifølge Birkeland og hans støttespillere. De sier rapporten mangler det nødvendige stempel og godkjennelse for at den skal kunne bli tatt inn som bevismateriale. I stedet er det Økokrims første, ufullstendige rapport, som henger ved saken, ifølge dem.

Det er ikke bare Skjelbred og Nordvik hos RBK som nå engasjerer seg for trønderen. Veteranen Roar Strand kjenner Birkeland fra tiden da han og medsiktede Trygve Kristiansen drev utestedet Bajazzo i Trondheim. I likhet med ungguttene ønsker han at Birkeland skal få en fair behandling.

– Det er tydelig at det er noe som ikke har blitt gjort på den riktige måten, sier Strand.

Arvid Birkelands bror, Harald Birkeland, er overveldet over all støtten som har kommet inn, særlig etter at Facebook-gruppen ble opprettet for fire uker siden. I tillegg er det opprettet en egen hjemmeside hvor bakgrunnen for saken blir fortalt. Han håper også at folk vil støtte broren økonomisk, ettersom han ikke har fått fri rettshjelp.

– Alle pengene skal gå til Arvid for at han skal kunne arbeide videre med saken. Han har begrensede midler fra før, og har allerede brukt av dem i to år, sier han.

Før Rosenborgs kamp mot Brann på søndag vil det være en underskriftskampanje utenfor Lerkendal, i tillegg vil støttegruppen auksjonere bort en signert RBK-trøya til inntekt for saken. Folk kan også gi penger ved å sende en sms til støttefondets nummer.

– Fantastisk

Arvid Birkeland selv er svært glad for støtten han får i det han beskriver som en vond sak.

– Det er rett og slett fantastisk å se at så mange engasjerer seg. Dette berører tydeligvis flere enn meg. Dette kunne skjedd hvem som helst, sier han på telefon fra Brasil.

 
    
      (Foto: BENT RAMBERG)

  Foto: BENT RAMBERG

 
    
      (Foto: BENT RAMBERG)

  Foto: BENT RAMBERG

På forsiden nå