Frp-topp tar oppgjør med nazirykter

Siv Aida Rui Skattems hjem het inntil tirsdag Gimle. Naziryktene startet med en gang hun ble nominert. - Utrolig sårende og helt fjernt, sier hun.

Saken oppdateres.

Det var i desember i fjor at advokaten kom fra havgapet på Storfosna, slo knock-out på sine partikolleger Hanne Søttar Hagen, Petter Hosen og Peter Høvik på nominasjonsmøtet i Frp, og ble partiets tredjekandidat til Stortingsvalget. Ingen i partiet, foruten nominasjonskomiteen, hadde hørt om partiets nye stjerneskudd. Siv Aida Rui Skattem (38), har vært inne på Stortinget på Adresseavisens Norfakta-måling – og kan fra høsten bli en av Frps fremste tillitsvalgte.Vil innsette en jarlFirebarnsmoren bor på storslåtte Storfosen Gods sammen med mannen Dag Skattem – som driver gården og er en av Norges største melkeprodusenter. Nærmeste nabo er svigerfar Erland Skattem (77) og til høsten møtes Rui Skattem og svigerfaren til valgkamp. Postjournalen i Oslo kommune viser at Skattem, eller majoren som han også kalles, har lyktes med å få 500 underskrifter og stiller liste med partiet Norsk Republikansk Allianse (NRA). NRA har som mål å avskaffe monarkiet og innsette en jarl, de frykter ytre påvirkning og innvandring og er for sterk statlig styring.Svigerfar Skattem har gjort noen uortodokse valg – som har resultert i NS-spekulasjoner rundt hele familien. Da Siv Aida Skattem ble valgt i desember, startet det en heftig nettdebatt på flere av de største nettstedene i landet: VG, Adressa og Hegnar online – med sterke beskyldninger om forbindelser mellom den nye toppkandidaten, hennes svigerfar og nasjonalistiske/nazistiske sympatier.Fikk navnet VidkunDet var svigerfar Erland Skattem som valgte å kalle hovedbygningen på gården Gimle etter at den brant på -80-tallet. Gimle er også navnet Vidkun Quisling valgte for sin førerbolig på Bygdøy. Major Skattem har også valgt å gi to av sine barn noe uvanlige navn - blant annet ble den ene sønnen kalt Jarl Vidkun.Også valget av germanske/norrøne navn på to av Rui Skattems egne barn ble trukket inn i den hete navnedebatten på nettet – noe toppkandidaten reagerte svært sterkt på.LES OGSÅ: - Naziryktene skader ikke valgkampen

Adresseavisen har i flere dager forsøkt å få tak i Erland Skattem for å få utdypet hans private navnevalg og partiets ideologiske ståsted. Dette svarer han via sms:- Takker for henvendelsen, men det må vennligst utestå, eventuelt til senere.Svigerdatteren velger imidlertid å ta et oppgjør med de sterke beskyldningene mot henne selv.Kontaktet politietSiv Aida Rui Skattem oppdaget rykteflommen på nettet den samme dagen hun ble nominert:- Jeg har opplevd dette som utrolig sårende, og at jeg skulle ha slike nasjonalistiske og nazistiske sympatier er helt fjernt for meg. Hvis jeg hadde gått ut med kontroversielle synspunkter kunne jeg forstått det, men jeg er en fersk politiker som ikke har frontet noe slikt. Det verste var at nære familiemedlemmers navn, adresser og telefonnummer ble lagt ut, forteller Rui Skattem. Etter at hun og familien oppdaget ryktene, kontaktet de politiet. De ble frarådet å gå videre med saken på det tidspunktet og valgte å ikke anmelde forholdet.- Vi sørget for å få slettet noen av de verste innleggene på VG-nettet, og vi har en mistanke om hvem som kan stå bak en del av dette. Hvis dette fortsetter i valgkampen får vi ta en ny vurdering av hva vi skal foreta oss.

- Nære familiemedlemmer har fått spesielle navn, for eksempel Vidkun. Hva tenker du om det?- Jeg kan ikke forstå hva mine svigerforeldres navnevalg for 30 år siden har med meg å gjøre.

- Kjenner du til bakgrunnen til at hovedbygningen dere bor i heter Gimle?- Det er svigerfaren min som har gitt huset det navnet. Han har en forkjærlighet for norrøne navn. På en annen dør står navnet Glitne og nylig døpte han et hyttefelt for Yggdrasil.- Gimle var også navnet Quisling ga sitt hjem?- Det var ukjent for meg. Men det er jo også for eksempel bydeler og skoler som heter Gimle. Jeg er ikke fascinert av nasjonalisme, nazisme eller norrøne navn, og man kunne like gjerne koblet meg til Al-Qaida, så absurd oppleves dette. Selv heter jeg Siv, som også er et sterkt norrønt navn, men det er ingen som tror at foreldrene mine var nazister av den grunn.- Kreative navnEtter at Adresseavisen har intervjuet Skattem, opplyser hun noen timer senere at Gimle-skiltet som hang over inngangsdøra nå er tatt ned.- Vi valgte å ta ned skiltet, men selv om svigerfar har valgt å hente inn norrøne navn, skal man ikke utlede noe fra det, poengterer Skattem.- Med navnet på huset, andre germanske navn i familien og en svigerfar som leder et nasjonalistisk parti: Du har ikke fryktet at ditt eget navnevalg for egne barn kan misoppfattes?- Nei. Vi har valgt kreative og symbolske navn, som overhodet ikke er valgt på grunn av bindinger til nasjonalismen. De må heller rette de spørsmålene til min svigerfar, sier den ferske tredjekandidaten, som ikke fikk noen spørsmål fra partiet rundt disse tingene da hun ble nominert.- Men da nettdebattene blusset opp, tok partiet kontakt for å få vite hva barna mine heter, ikke noe mer enn det.

- Ensidig krigsoppgjør

Hun tror ikke det blir noe problem at det er to som vil på Stortinget i samme familie:- Jeg ser ikke på svigerfar som en direkte konkurrent, partiet hans er veldig lite. Vi står nok også et godt stykke fra hverandre politisk. Så det kommer nok til å gå greit, tror Skattem, som ikke har lest partiprogrammet til Norsk Republikansk Allianse.Erlend Skattem har tidligere uttalt til Adresseavisen at han sto på rett side i krigen, men at han er kritisk til sider ved rettsoppgjøret.- Hva er din holdning til rettsoppgjøret?- Det kan godt hende at det ble for ensidig.- På hvilken måte?- Måten Knut Hamsun ble behandlet på for eksempel. Men dette er ikke en sak jeg er opptatt av, sier Rui Skattem, og ønsker derfor ikke å utdype dette videre

 
På forsiden nå