Foto: ARNE SELLÆG

Øyvind Håbrekke uenig i mange av synspunktene Herland kom med på møtet i Trondheim KrF denne uka. Men Håbrekke mener likevel det var viktig å låne bort partiets talerstol til den omstridte religionshistorikeren.

– Det må være plass til alle i samfunnsdebatten. Så er det kvaliteten på argumentene som avgjør hvem som skal vinne frem med sitt syn. Vi må også slippe til dem som snur etablerte sannheter på hodet. Jeg frykter ikke at folk tror vi er enig i hennes uttalelser, og vi i KrF skal fortsette å invitere omstridte personer til slike debatter.

–Er det OK at KrFs talerstol brukes til å hevde at russiske og thailandske kvinner liker å ha sex og er gode til å lage mat?

– Utsagnet du refererer til er kuriøst, og fra hennes side et forsøk på å være artig. De som hørte hele foredraget sitter igjen med et annet syn enn slike enkeltsitater. Hanne Nabintu Herland snakket mye om å ha respekt for enkeltmennesket, og at den norske kulturen i møte med andre kulturer har mye å lære. Debatten om hvordan vi skal ta vare på vår egen kultur, men samtidig ha respekt for folk fra andre kulturer, er en viktig debatt. Men jeg er uenig med henne i mange av hennes konklusjoner, sier Håbrekke.

KrFs listestopp i Sør-Trøndelag mener provokasjon gjennom alle generasjoner har vært en viktig del av samfunnskritikken som har drevet samfunnet fremover.

–Vi kan ikke bare slippe til kritikere som vi er enig med. Herland representerer en viktig stemme i denne debatten. Hun har vokst opp i en annen kultur, og ser det norske samfunnet fra utsiden. Når hun kritiserer Norge for at vi ikke tar nok vare på vår egen kultur i møtet med andre kulturer, så er det verdt å høre på. Selv om vi ikke er enige i måten hun konkluderer på, sier Øyvind Håbrekke.

Foto: ARNE SELLÆG