Sjekket skattelistene før eldreran

De to 18-åringene trengte desperat penger, og gikk til aksjon da de hørte at en eldre mann hadde mye penger liggende hjemme.

Saken oppdateres.

Gjennom blant annet offentliggjøring av skattelistene var det kjent at 76-åringen i Ørland var godt for en del penger. Ungdommene googlet på mannens inntekt og formue, og bestemte seg for å dra hjem til ham.

Det var i september 2007 at de ved hjelp av brekkjern brøt seg inn hos mannen på natten. 76-åringen våknet, og ble fysisk satt ut av spill. Under basketaket brakk han ribbein og fikk skrapet opp ansiktet.Tok minst 80000 kr

I to plastposer oppe på et skap på kjøkkenet fant gjerningsmennene til sammen minst 80000 kroner. Begge ble senere pågrepet og dømt for grovt ran.

Ungdommene bodde sammen, de skyldte husleie og den ene hadde stor spillegjeld han ble truet til å innfri.

I går ble det fra flere hold igjen rettet kritikk mot offentliggjøring av skattelistene. Debatten følger ifølge NTB kjente spor, men nå har momenter som id-tyveri og personvern kommet sterkere inn.

Mens både Datatilsynet og Skattebetalerforeningen kommer med nye angrep, forsvarer Norsk Presseforbund tradisjonen med åpenhet om hva folk betaler i skatt.

Sterke reaksjoner

Spesialrådgiver i Datatilsynet Gunnel Helmers sier at folk er blitt mer bevisst på faren for id-tyveri, fordi mange kjenner noen som har opplevd dette. –Vi har også sett de sterke reaksjonene på nettsteder som Iam og Gule Siders fødselsdagsopplysninger. Folk får en følelse av at dette berører dem på en annen måte enn når vi snakker om fjerne problemstillinger som datalagringsdirektivet, sier Helmers.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund forsvarer medienes rett til å offentliggjøre skatteopplysninger. –Dette er en lang og god tradisjon i Norge som har gjort det mulig for publikum å oppdage mangler ved skattesystemet, og dermed også bidra til å utbedre systemet, sier Kokkvold til NTB.

Formueskatt

Han viser til debatten om formuesskatten under valgkampen, der det kom frem at mange av dem som var mest opprørt faktisk ikke betaler formuesskatt.

Nyutnevnt fiskerminister Lisbeth Berg-Hansen som er rangert som regjeringens rikeste med en formue på 18 millioner kroner, fortalte at hun er imot offentliggjøring av skattelister av hensyn til familie og barn. Til NRK sa Berg-Hansen at hun ikke er mot offentliggjøring for egen del, men at det kan føre til mobbing av barn.

På forsiden nå