- Godt å komme bort fra isolasjonen

Når familien Rodahl flytter fra Sauøya blir øya trolig folketom.

Saken oppdateres.

– Jeg kan aldri tenke meg at noen vil flytte ut hit. Hva skal de leve av? I så fall må det vel være et eksentrisk menneske med masse penger, sier Heidi Rodahl (46).

Sammen med ektemannen Tommy (47) og de to barna Monica (15 ½) og Jostein (11) har de tatt en endelig beslutning om å flytte fra Sauøya i Frohavet. Årsaken ligger først og fremst i at barna er i ferd med å vokse til, og til høsten skal Monica begynne på videregående skole og må dermed flytte inn til Frøya.

- Da ville Jostein blitt igjen alene som barn på øya, og det ville blitt stusslig. Jeg synes ikke det er sosialt riktig å la et barn være alene på en øy. Vi må være litt fornuftige, sier Heidi.

Nå har de lagt ut gården, som består av to trønderlåner, uthus og fjøs samt brygga med blant annet egen pub, for salg. Eiendommen er på 400 mål, og inkluderer også 200 øyer, holmer og skjær. Prisantydningen er satt til 4 millioner kroner.

- Kanskje kommer det noen og setter piggtråd rundt og gjør det utilgjengelig for allmennheten. Eller kanskje vil noen kjøpe det og utvikle det innen reiseliv. Vi aner ikke hva som skjer, sier Tommy Rodahl.

Et paradis

Det var Tommys familie som hadde tilknytning til Sauøya, og som gjorde at det unge ekteparet tok sjansen og flyttet ut den nest siste dagen i desember 1988. Tommys mor er født på Sauøya, og selv hadde han mange ferieminner derfra. De minnene var så gode at ekteparet fra Lier bestemte seg for å kjøpe den gamle væreierboligen og et fiskemottak i full drift. Den gang bodde det fire innbyggere på Sauøya. De siste årene har Rodahl-familien vært de eneste som har overvintret.

- Jeg skjønner at mange tror vi kommer som romantikere fra byen og rømmer tilbake når hverdagen er her. Men der tar de feil. Vi har tenkt nøye gjennom dette. Jeg kommer ikke til å savne bylivet, sa Tommy da han ble intervjuet av VG på vei ut til Sauøya.

Da blåste det opp til full orkan, og rutebåten «Frøya» slet for å komme seg ut til endestasjonen i Frohavet.

- Vi hadde ingen lang plan da vi dro ut, vi hadde bare et ønske om å gjøre noe annet, sier Tommy som innrømmer at de har vært på vei bort fra Sauøya mange ganger. For livet har ikke bare vært enkelt, det har vært tøft å skaffe seg et levebrød, og det har vært mange harde vinterstormer.

–Vintrene er en pest og en plage. Da sitter vi stort sett inne og sturer og er sur, påpeker Heidi. Men i de lyse sommernettene har de ikke vært i tvil:

– Enkelte sommerdager er du i paradis. Det er en fantastisk plass, sikkert den fineste plassen på Frøya, sier Heidi som ikke er i tvil om at hun vil savne dette.

Pubvert og kirketjener

De har drevet fiskemottak, de har hatt villsau og de har forsøkt seg med turisme. I tillegg har de også hatt jobben med å skysse barna på skole til naboøya, ekspedere post og båttrafikk.

- Jeg har vært både pubvert og kirketjener. Nå er jeg åpen for det meste, sier Tommy som imidlertid påpeker at han har avsluttet karrieren som kirketjener.

Også Heidi er på jobbjakt nå som de flytter inn til leid bolig på Sistranda.

- Vi starter et nytt liv med nye muligheter, sier Heidi.

Gleder seg gjør også barna som så langt har gått på Sørburøy skole. Nå er Monica klar for studiespesialisering ved Frøya videregående, mens Jostein begynner på Sistranda skole. Han har vært den eneste i sin klasse, og ser frem til å få flere kamerater.

- Jeg tror Jostein gleder seg til å spille fotball med noen andre enn mora si, smiler Heidi.

 
 
 
På forsiden nå