«Forfall», er ordet Snorre Valen bruker om Ola Borten Moes uttalelse om at «vi har ikke mye å lære av den arabiske verdenen».

–Innvandring ingen trussel

– Det er sterkt når Ola sier at vi ikke har noe å lære av andre. I Trondheim kan jeg for eksempel trekke frem den lille jødiske befolkningen som jeg mener har tilført byen veldig mye. Det er mange store innvandrermiljøer i Trondheim – mener Ola at vi ikke har noe å lære av dem heller, spør Valen retorisk og fortsetter:

– Det virker som om han er ute etter å rangere sivilisasjonsformer, noe jeg har lite sans for. «Den arabiske verdenen» er ikke veldig presist. Noen arabiske land har religiøse styresett, mens andre er sekulære stater som er undertrykkende i sitt forsøk på å bekjempe islamister.

– Fellesnevneren er vel at de ikke er demokratiske?

– Det er sant. Men utgangspunktet til Ola er at vi må beskytte oss for å bevare det vi har. Jeg trodde selve fortrinnet til demokratiet nettopp var at man ikke er redd for å ta inn andre impulser. Ola burde hatt større selvtillit på vegne av demokratiet. Slik som han uttaler seg kan det høres ut som han mener at innvandring kan være en trussel. Når ble det greit å antyde at det er et mål for folk som kommer hit å svekke vårt demokrati?

– Borten Moe har vel ikke sagt at noen kommer hit med det for øye å svekke demokratiet?

– Er det ved sin blotte tilstedeværelse det blir svekket da? Har innvandring til Norge svekket demokratiet? Det mener ikke jeg. Og når han sier at vi ikke har noe å lære, bør alarmklokkene gå. Han opphøyer den vestlige verdenen. Men den vestlige verdenen har et betydelig medansvar for manglende demokratiutvikling i en rekke land. De verste eksemplene finner du i Sør- og Mellom-Amerika og under den kalde krigen var Afrika selve lekeplassen til stormaktene som støttet diktatorer.

–Sjåvinistisk politikk

Valen sier at han tror Borten Moes mål, i likhet med han selv, er at flere land overholder menneskerettighetene.

– Men hvorfor foreslår ikke Ola da at vi burde bruke den makta vi har, kapitalen, til å sette betingelser for menneskerettigheter i de landene vi er i – som Aserbajdsjan eller Nigeria?

Valen mener at Ola Borten Moe forsøker å finne en annen innfallsvinkel enn Frp for politisk å håndtere innvandrerskepsisen i befolkningen.

– Men resultatet er at han kommuniserer en sjåvinistisk politikk der han trekker frem egen fortreffelighet og andres ubrukelighet.

Arabisk=ond?

Heller ikke internt i Sp er det stor glede over utspillet. Kommunalråd Tone Sofie Aglen sier at det er bra at Ola Borten Moe forsøker seg på Frps banehalvdel med et annet utgangspunkt, selv om hun er skeptisk til «å etterape Frp».

– Men det er utrolig naivt å si at vi ikke har noe å lære, for det har vi garantert. Det er vel positive og negative trekk ved de fleste samfunnssystem. Det Ola tenker på er sikkert manglende likestilling, sharialover og forfølgelse av homofile. Og i så måte har han helt rett. Men den arabiske verdenen er mye mer mangfoldig enn som så. Det er ikke slik at norsk er god og arabisk er ond.

Høyres Merethe Ranum mener politikere har et ansvar for å bringe kunnskap og minner om at høy arbeidsdeltakelse og stor andel som tar høyere utdanning innebærer at integreringen er kommet lenger enn folk har inntrykk av.

– Vi er oss selv så veldig nok. Dette blir, som Tore Sandvik sier det, historieløst og kunnskapsløst.