Moser-paret får Nobelprisen i medisin

Forskerparet fra Trondheim hedres med verdens gjeveste pris.

Saken oppdateres.

Moserparet fra Trondheim får Nobelprisen i medisin. Det annonserte Göran K. Hansson ved Nobelinstituttet like før klokken 11.40 mandag formiddag.

Prisen ble to delt mellom den Londonbaserte forskeren John O'Keefe og Moser-paret.

Hjerneforskning

Edvard og May-Britt Moser er henholdsvis nestleder og leder ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU. De har mottatt en rekke priser for sitt arbeid med gridceller siden gjennombruddet.

Arbeidet med de såkalte gittercellene/gridcellene begynte i laboratoriet i 2002 og etter gjennombruddet har Moser-paret fått stjernestatus som forskere i verdenstoppen.

- Vi slår stiften, sier NTNU-rektor

Rektor Gunnar Bovim er ikke overrasket over at Moser-paret er tildelt Nobelprisen, men at det kom allerede i år, er likevel en stor og gledelig overraskelse på universitetet.

- Er det ikke strålende? Det er bare så fantastisk hyggelig, velfortjent og en stor dag i NTNUs historie, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til adressa.no.

- Hva betyr dette for NTNU?

- Det betyr veldig mye for universitetet som helhet. Det er inspirerende for alle oss som jobber på universitetet, og reflekterer at vi har forskning på aller høyeste internasjonale nivå, sier han.

- Jeg snakket med May-Britt for litt siden, og de var jo i himmelen begge to. Nå slår vi bare stiften hvor enn vi er. Dette er så stort som det kan få blitt i vår verden, sier en tydelig rørt rektor.

- Vår indre gps

Det var gjennom mange eksperimenter med rotter at forskerne oppdaget en type hjerneceller som gjør at gnagerne kan orientere seg i rom. Rottene opererer med et slags nettverk som kartlegger posisjoner. Dette var første gang man kunne knytte en mental funksjon direkte til aktiviten på cellenivå i hjernen.

Hansson uttalte under annonseringen av pristidelingen at paret mottok prisen for sitt arbeid med å kartlegge «vår indre GPS», sier Nobelkomiteen.

Norge hadde frem til i dag Nobelprisvinnere i alle kategorier unntatt medisin. Det ble altså endret med dagens utdeling.

Deler pris med mentor

Mannen som paret deler prisen med, John Michael O'Keefe, er parets mentor i forskningen. På NTNU sine nettsider står det at O'Keefe i 1971 oppdaget at bestemte nerveceller i hippocampus reagerer på konkrete steder. Mens O'Keefe undersøkte nervecellene til rotter, så han på hvordan de flyttet fra et sted til et annet, og oppdaget at hvert sted ble loggført av sine egne unike sett av nerveceller. Dette tydet på at cellene dannet et virtuelt kart over dyrets plassering. I 1996 overførte O'Keefe mye av denne kunnskapen til Edvard og May-Britt Moser, som deres mentor.

John O'Keefe besøkte NTNU for tre uker siden - les mer her

Statsministeren gratulerer

Nobelpristildelingen vekker oppsikt nasjonalt.

- Fantastisk! Gratulerer med Nobelprisen MayBrittMoser og Edvard Moser. Inspirasjon til norske forskere og ikke minst til pasienter, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.


Les også: Pris til Moser-paret

Les også: - Jeg elsker rottene

Les også: Denne gjengen gjorde NTNU-rektoren starstruck

Norske nobelprismottagere

Nordmenn har mottatt nobelprisen i alle priskategoriene. Tildelingen til Moselekteparet i dag, markerer første gangen nordmenn mottar prisen for arbeid innenfor medisin.

  • 1903: Bjørnstjerne Bjørnson får nobelprisen i litteratur
  • 1920: Knut Hamsun får nobelprisen i litteratur
  • 1921: Christian Lous Lange får Nobels fredspris
  • 1922: Fridtjof Nansen får Nobels fredspris
  • 1928: Sigrid Undset får nobelprisen i litteratur
  • 1968: Lars Onsager får nobelprisen i kjemi
  • 1969: Odd Hassel får nobelprisen i kjemi
  • 1973: Ivar Giæver får nobelprisen i fysikk
  • 1988: FNs fredsbevarende styker får Nobels fredspris. En rekke nordmenn deltok i operasjonene
  • 2014: Ekteparet Edvard og May-Britt får nobelprisen i medisin
John O'Keefe er Moser-parets mentor. Det var O'Keefe som startet forskningen de nå er hedret for. 

John O'Keefe er Moser-parets mentor. Det var O'Keefe som startet forskningen de nå er hedret for. 

På forsiden nå