Studenter fant britisk bombefly på havets bunn

NTNU-studenter fant britisk bombefly fra 2. verdenskrig på havbunnen på Vikhammer.

En gruppe studenter ved institutt for marin teknikk ved NTNU fant onsdag et britisk bombefly på bunnen av Trondheimsfjorden. Flyet ble trolig skutt ned i 1942 i forbindelse med bombingen av det tyske krigsskipet Tirpitz. Video: NTNU AUR-Lab.

Saken oppdateres.

I 1942 ble det britiske bombeflyet av type Halifax sannsynligvis skutt ned da det forsøkte å bombe det tyske krigsskipet Tirpitz i Fættenfjorden i Levanger. Onsdag ble det funnet på 180 meters dyp i Trondheimsfjorden.

Det var NRK som først omtalte saken.

- Flyet er intakt

- Vi ble veldig glade. Flyet er intakt, men preget av mange år i sjøen. Det lå rett vei, med vinger, motor og cockpit der de skal være, sier Martin Ludvigsen, professor ved institutt for marin teknikk ved NTNU.

Han ledet en gruppe på seks studenter fra instituttet. Studentene hadde fått i oppgave å planlegge og gjennomføre letingen, etter at de hadde fått et troverdig tips fra Flymuseet i Bodø om at et britisk fly kunne befinne seg akkurat her. De lette blant annet med miniubåt.

- Da vi først kom ned, så vi bare sandbunn, og ble skuffet. Men så satte vi opp søkelinjer, og det gikk ganske kort tid før vi fant flyet, forteller Ludvigsen.

Da fikk stemningen et kraftig løft på havbunnen. Studentene har aldri vært med på et lignende funn før.

- Det så ut som om flyet har buklandet, sier professoren.

- Må behandles med respekt

De har nå dokumentert så mye som mulig rundt flyet og skal overlevere denne dokumentasjonen til Flymuseet i Bodø.

- Vi har vært veldig nøye med å behandle flyet med den respekten det fortjener. Folk kan ha dødd der, sier Ludvigsen.

I 2007 fant NTNU-ansatte og studenter et fly av typen Blackburn Skua i Orkdalsfjorden. Flyet ble hevet i 2008.

Se bilder fra hevingen her!

- Forbausende at flyet er i så god stand

Det tyske krigsskipet Tirpitz lå i Fættenfjorden i 1942, og Storbritannias Royal Air Force (RAF) gjorde mange forsøk på å bombe skipet, uten å lykkes. Skipet gikk videre til Alta, og ble senket utenfor Tromsø i 1944.

Tre Halifax bombefly havarerte over Trondheimsfjorden våren 1942 i forsøk på å bombe Tirpitz. Både 30. mars, 27. april og 28. april ble det gjort bombetokt mot Tirpitz. 30. mars styrtet flyet ved Rørvik, og hele mannskapet på sju mann omkom. 27. april nødlandet et fly i sjøen mellom Frosta og Skatval, og 28. april nødlandet et fly utenfor Vikhammer etter å ha blitt skutt i brann. To medlemmer av besetningen omkom, mens de fire andre ble hjulpet til land av nordmenn og overlevert til tyskerne.

- Dette flyet var sannsynligvis flyet fra 28. april, men kan også være flyet fra 27. april, mener Morten Moe. Han er er typograf i Adresseavisen, og har i flere år vært ivrig opptatt av lokal krigshistorie.

Etter krigen ble det søkt etter dette flyet i fjorden utenfor Vikhammer, uten resultat.

- Det er forbausende at flyet er i såpass god stand. Jeg vil tro at det kan være interessant for Flymuseet å heve flyet og kanskje bruke deler av det i en utstilling, mener Moe.

- Kan være en krigsgrav

Ingen vet hva som kan bli funnet i flyet.

-Vi vet egentlig ikke hva som kan være om bord. Men flygeren skriver i ettertid at da han forlot flyet, lå det to døde menn der. Hvis det fortsatt er personer ombord, er det en krigsgrav, sier Klas Gjølmesli, som er flymuseets representant i Midt-Norge.

Som unggutt bodde han i Malvik, og forteller at han visste fra guttedagene at det lå et fly i fjorden utenfor Vikhammer. Dette har vært noe det ble snakket om i lokalmiljøet.

- Naboen min så flyet bli skutt ned, og fortalte meg om det, forteller Gjølmesli.

Han berømmer innsatsen fra NTNU-studentene som har ført til at flyet til slutt er funnet etter så mange år med resultatløs leting.

- Uten studentene hadde ikke dette vært mulig, sier Gjølmesli.

Flyet er i forbausende god stand til tross for at det har ligget 72 år i sjøen. 

Flyet er i forbausende god stand til tross for at det har ligget 72 år i sjøen. 

På forsiden nå