Statistikk for Sør-Trøndelag politidistrikt:

Over 700 færre grove tyveri på offentlig sted

Politiet i Sør-Trøndelag tror det er færre utenlandske lommetyver i sving i Trondheim.

Politiet i Sør-Trøndelag stilte mann- og kvinnesterke opp på pressekonferanse: Foran fra venstre: Arve Nordtvedt, Nils Kristian Moe, Marit Fostervold Johansen, bak Dag Magne Loe, Gunnar Smeby og Morten Brobakke. Bak f.v Finn Skårsmoen, Monica Brækken og Rune Halvorsen.   Foto: morten antonsen

Saken oppdateres.

I dag la Sør-Trøndelag politidistrikt frem fjorårets statistikk. Den viser at det ble anmeldt 13 471 forbrytelser i Sør-Trøndelag i fjor, noe som er en nedgang på 3,9 prosent sammenlignet med 2013.

Den største prosentvise nedgangen finner man i kategorien vinning.  I fjor ble det anmeldt 7324 slike saker, mens i 2013 var tallet 8049. Det utgjør en nedgang på ni prosent.

LES MER: Her finner politiet gull i tyvenes lommer

Drar ikke videre fra Oslo

- Det er spesielt grovt tyveri fra offentlig sted som har en nedgang. Det er ikke så mange utenlandske gjerningspersoner heller, og vi tror at det er mange mobile vinningskriminelle som ikke har tatt turen oppover fra Østlandet, sier politimester Nils Kristian Moe ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Jeg fryktet at de ville komme til Trondheim, men når det er så vanskelig å begå den type kriminalitet i Oslo, så virker det positivt på resten av landet. Det blir som å komme til en liten dagligvarebutikk dersom en vinningskriminell drar fra Oslo til Trondheim, mener Moe.

LES MER: Byttet ut ekte gullsmykke med juggel ved Stiftsgården

Halvert annmeldelser

Når det gjelder tyveri fra person på offentlig sted ble det anmeldt 956 hendelser. Det er det laveste antallet i denne kategorien siden 2008. I toppåret 2012 var det hele 1590 slike saker.

- Svært mange av disse sakene handlet om utenlandske vinningskriminelle, og nå ser vi at vi har avdekket betydelig færre saker hvor gjerningspersonenen har utenlandsk statsborgerskap, sier Moe.

Stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon forteller at det er spesielt «tyveri fra person på kafé/utested/restaurant» og «tyveri fra person på gata» som har hatt betydelig nedgang.

LES MER: - Ingen grunn til at fremmede skal klemme på deg

Færre lommetyver

- Det har vært en reduksjon på 185 saker som gjelder tyveri fra utesteder og en reduksjon på 128 saker når det gjelder tyveri fra folk på gata. Tidligere var det mer lommetyveri av mobiler og lommebøker da folk var på byen, opplyser han.

- Det er ingen hemmelighet at det en periode var en del tilreisende personer som drev med for eksempel blomstersalg på gata, og samtidig holdt på med vinningskriminalitet. Vårt inntrykk er at denne gruppen med folk har blitt mindre, mener Nordtvedt.

Han tror politiets fokus på dette området og en målrettet innsats for å avdekke slike saker har gitt avkastning.

- Det er ikke like attraktivt lengre. Risikoen for å bli oppdaget er økt, sier han.

Fikk fengselsstraff

Påtaleleder Per Morten Brobakke ved Sør-Trøndelag politidistrikt forteller at straffereaksjonen for lommetyveri kan medføre fengsel.

- En mann i 30-årene fikk fengsel i 90 dager for å ha stjålet en mobiltelefon. Han hadde blitt domfelt 30 ganger tidligere for lignende forhold, sier Brobakke.

I en annen sak fra Høyesterett i 2013 var det en person som fikk åtte måneder i fengsel for å ha stjålet fire mobiltelefoner fra offentlig sted.

Politimester Nils Kristian Moe la frem statistikk over politiets gjøremål i 2014.  
        
            (Foto: morten antonsen)

Politimester Nils Kristian Moe la frem statistikk over politiets gjøremål i 2014.   Foto: morten antonsen

Det var ifølge Sør-Trøndelag politidistrikt betydelig færre lommetyveri i Trondheim i fjor enn i toppåret 2012. Bildet er tatt i forbindelse med en pågripelse av en lommetyv i Trondheim i 2012.  

Det var ifølge Sør-Trøndelag politidistrikt betydelig færre lommetyveri i Trondheim i fjor enn i toppåret 2012. Bildet er tatt i forbindelse med en pågripelse av en lommetyv i Trondheim i 2012.  

På forsiden nå