- Den peneste fisken jeg noensinne har sett

Terje Aas Sæterhaug tok brunørret på 9,5 kilo i Tydal.

Terje Aas Sæterhaug glemmer ikke denne fisketuren med det første.  Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

- Dette er historisk, rett og slett, sier en opprømt Sæterhaug etter å ha landet storfisken på 9,5 kilo og hele 95 centimeter i Stugusjøen i Tydal.

Sæterhaug har fisket siden han var fem år, og i de 23 årene som har gått siden det har det blitt mange ørreter. Men aldri noen like stor som denne.

- Jeg har også tatt en gjedde på 8,4 kilo, men det kan ikke sammenlignes, sier han.

Sæterhaug bor i Stugudalen på Patrusli gård, en familiebedrift som driver med fjellturisme. Stugusjøen er hans nærområde.

- Ørreten hadde en såkalt kondisjonsfaktor på 1,1. Dette er et mål på vekt i forhold til lengde på fisk, og en faktor på 1,1 betyr at fisken er i svært god form, sier Sæterhaug.


LES OGSÅ: Single Vegard fikk napp hos monsterørret i Oppdal


Terje Aas Sæterhaug har selv skrevet ned sin historie om den uforglemmelige fisketuren. Den kan du lese her:

«Det er fredag kveld, og alt ligger til rette for en etterlengtet fisketur. Vi vandrer rolig ned fra Patrusli, og frem til båten som ligger i sjøkanten. På skulderen hviler en gammel fiskeveske, fylt med allslags håpefulle agn og sluker. «This is a perfect night for fishing.» Min sveitsiske venn Stefan lyser av forventning, tross et langt liv som profesjonell fisker.

Timene går, og tre fine ørret ligger i båten, det er på tide å ta kveld. I det vi er klare til å dra, tvinger et siste napp seg frem. Det blir helt stille, tiden stopper, og jeg kan høre hjerteslagene mine øke. Stefan nikker, dette har han ventet på i 16 år. Jeg blir brått revet tilbake, da jeg kjenner noe stort befinne seg i den andre enden av snøret.

«Oh f**k, I do not know what to do, the net is to small» Stefan holder seg til hodet, med et blikk fylt av spenning og adrenalin. Vi bestemmer oss raskt, denne fisken skal opp i båten, uansett hva. Så begynner en lang drakamp, hvor fisken gir ingen tegn til overgivelse. Jeg holder meg rolig. Fokuserer. Puster. Drømmer.

Sjokket fyller kroppen, synet synker sakte innover to slitne fiskere. Nede i båten er den peneste fisk jeg noensinne har sett. «This is not a fish, this is Stugusjø monster» Vi setter oss ned i båten, puster, før seiersrusen slipper til. Lettet og utrolig pumpet etter en fantastisk opplevelse. Jeg konstaterer raskt, 9,5 kg og 95 cm uvirkelig brunørret. Ikke en skramme, et prakteksemplar, uvirkelig, perfekt.

Denne kvelden feirer vi med cognac, og takker hverandre for et uforglemmelig eventyr.»

LES OGSÅ: Fikk kjempefisk i Trondheimsfjorden

Fakta

ØRRET

  • Ørret eller aure (Salmo trutta), også kalt brunørret og brunaure, er en laksefisk (Salmonidae) som er svært populær som matfisk og blant sportsfiskere.
  • I Kura elven i Aserbajdsjan skal det ha blitt fanget Kaspiørret på hele 51 kg, men det hersker noen usikkerheter omkring denne fangsten. World Records Freshwater Fishing regner den imidlertid som dokumentert.
  • Walchensee i Bayern i Sør-Tyskland ble det i 1934 fanget et eksemplar av storørret på stang som veide 31 kg.
  • I Norge er særlig Mjøsørret, Tyrifjordørret og Randsfjordørret kjent for å bli svært store.
  • Det finnes storørretstammer i flere norske vann, blant annet i Sperillen i Ådal, Skogseidvatnet i Fusa, Storsjøen, Femunden og Isteren i Engerdal.
  • Det kan finnes storørret på mer enn 20 kg i innsjøer i Norge, men dette har aldri blitt dokumentert.
  • Også sjøørret kan bli over 20 kg tung. Verdensrekorden en fisk på 22,23 kg, fanget på stang i Grande-elven i Argentina på 1990-tallet.
  • KILDE: WIKIPEDIA
På forsiden nå