Før fengslingsmøtet fredag ettermiddag var det kjent at ti menn var knyttet til sakskomplekset.

Men etter at en 40 år gammel nordtrøndersk familiefar ble fremstilt for varetekt i går kunne politiadvokat Marianne Høyer i Sør-Trøndelag politidistrikt opplyse at totalt 13 personer knyttes til det som omtales som overgrepsbilde-saken. Sju av disse er sørtrøndere, én av dem er nordtrønder, mens resten kommer fra ulike steder i Norge.

– Den ene av de 13 ble pågrepet i et annet politidistrikt forrige uke, mens nordtrønderen ble pågrepet torsdag, opplyser Høyer.

Les flere saker om overgrepsbilde-saken her.

– Et nettverk

Sakskomplekset har vokst siden en 48 år gammel mann fra Fosen ble pågrepet 9. april i år. Alle som er pågrepet er siktet for brudd på straffelovens paragraf 204a, som omhandler besittelse av materiale som seksualiserer barn. To av disse, som er menn bosatt på Østlandet, er også siktet for voldtekt. I tillegg er to sørtrøndere siktet for seksuell omgang mot barn under 14 år.

– Vi begynner nå å se konturene av et nettverk, sier Høyer, som ikke ønsker å opplyse hvordan de siktede knyttes til hverandre.

Det er tidligere kjent fra andre fengslingsmøter i saken at flere av de siktede skal ha chattet med hverandre. I samtalene har blant annet noen av de siktede fortalt at de har utført overgrep mot barn, eller at de ønsker å utføre det.

I gjennomgangen av materialet som ble funnet hos fosningen fant politiet ut at han hadde chattet med de to mennene fra Østlandet. De ble senere siktet av Oslo-politiet for å ha forgrepet seg på en 12 år gammel jente.

Varsler pågripelser

Skal vi tro politiet, som fortsatt går gjennom det massive omfanget av materiale som er beslaglagt i saken, er det flere som vil bli knyttet til saken.

– Det kommer til å bli flere pågripelser, sier Høyer.

I forbindelse med pågripelsen av nordtrønderen har politiet i Nord- og Sør-Trøndelag startet å samarbeide om etterforskningen, for å starte på prosessen med å bli ett politidistrikt.

– Det er sak som prioriteres høyt hos oss, sier politiadvokaten.

To år gamle barn

Under fengslingsmøtet fredag innrømmet nordtrønderen at han har lastet ned, oppbevart og delt flere hundre bilder og et ukjent antall filmer der barn blir utsatt for overgrep. Han fortalte selv at de yngste barna i materialet er to år gamle.

40-åringen husket ikke selv hvor lenge han har holdt på med dette, men ifølge politiets siktelse skal mannen ha holdt på i nærmere fem år.

Etter at tingretten besluttet å varetektsfengsle ham i fire uker fredag, med brev- og besøksforbud i hele perioden, godtok familiefaren kjennelsen.

– Jeg vil bli ferdig med saken, og vil ta min straff, sa han under fengslingsmøtet.

I forbindelse med etterforskningen mot ham har politiet gjort funn som medfører at barn må møte til dommeravhør mandag. Politiet prøver samtidig å finne ut om mannen har møtt noen av de andre som er siktet i sakskomplekset.

– Det er opplysninger i saken om at siktede kan ha møtt de andre involverte. Det fremgår i en chat, opplyste Høyer under fengslingsmøtet.